Рукометни клуб Златар (РК Златар)

RK Zlatar РК Златар

1975. godine na nagovor nekolicine zaljubljenika u rukomet, i većine omladinaca iz košarkaškog kluba, kao i par ljudi iz opštinskih struktura, osniva se rukometni klub „Zlatar“. Momci su bili visoki, zdravi, jaki ali neuki u rukometnoj veštini. Osnivanjem rukometnog kluba nastaju nevolje, jer svi žele da igraju a niko ne zna, a uz to nema niko ni da im pokaže, jer da je imao bar jedan profesionalni igrač da im nešto pokaže bilo bi mnogo lakše. Za trenera se postavlja Jevrem Pucarević, koji je bio na DIFU u Sarajevu. Gledao je rukomet i učio. Tada je predavao Fizičko u osnovnoj školi, ali je bio zaljubljen u rukomet, pa je odmah izabrao najsposobnije omladince i pionire i uključio ih u rukometni klub.

Počele su pripreme i treninzi na nekom ispucalom betonu. Jedina sreća je bila što je grad imao trikotažu koja je napravila dresove,gaćice i trenerke, a fabrika obuće „Gumara“ davala je patike, lopte za trening su bile većinom gumene, i po neka kožna, ali bila je velika jedva se mogla uhvatiti u jednu ruku, tako da po kiši se hvatala i dodavala sa dve ruke, jer je bila klizava.

Te 1975, godine u Čačku, treba da se igraju kvalifikacije za popunu druge srpske lige, grupa zapad. Da bi se što bolje pripremili i zanali kako da se ponašaju na tim kvalifikacijama došli su na ideju da angažuju čoveka iz Sjenice koji su već imali klub u toj ligi, a on je bio i rukometni sudija i on je vodio „Zlatar“ na kvalifikacijama u Čačku.

Nastavljen je rad sa još većim elanom. Odigravale su se prijateljske utakmice sa Sjenicom, Užicem, Požegom ali su svi oni bili veliki klubovi za „Zlatar“, jer su pobeđivali sa velikom razlikom. U Novu Varoš dolazi Dragan Lazović iz Kruševca, difovac, i radi u D.T.V Partizan, registruje se za rukometni klub „Zlatar“ i počinje da trenira sa ostalim igračima. On je bio rukometaš i počeo je svima pokazivati čari rukometne igre. Te godine „Zlatar“ se Užicem, Sjenicom Metalac-Kraljevo, Tipoplastika-Gornji Milanovac itd., i tada se izbirio za opstanak u ligi. Sve više omladinaca je prilazilo rukometnom klubu.

Informacije preuzete sa sportskisaveznv.rs

sport rk zlatar