Планински масив Муртеница

Песма и судбина - Муртенице, моја окућнице Муртеница (foto: Драгољуб Гагричић)

Муртеница је највећи масив планине Златибор, произилази из мањег али познатијег златиборског масива Чигота, обухвата југо-источни део Златибора и пружа се од Борове главе из које поред Муртеничког масива (јужни део Златибора) произилази и Торнички масив (источни Златибор који обухвата села Доброселицу Јабланицу и Стубло), а Муртеничка област је територија од Чиготе до реке Увац.

Покривена је боровом и брезовом шумом. То је уједно и најшумовитији део Златибора. У подножју Муртенице су златиборска села Љубиш, Негбина, Драглица, Јасеново, Кућани, Бурађа и Бијела Ријека (Горња и Доња).

Највиши врх Муртенице је Бријач са 1480 m надморске висине који је други врх Златибора по висини, одмах после Торника.

Административно Муртеница спада данас својим већом делом у оквире општине Нове Вароши. Раније је била у саставу златиборског среза тј. тзв (велике општине Чајетина која је постојала све до 1958 године.) Те године јужни део Златибора је одвојен декртетом тадашњих власти од матичне општине Чајетина, и припојен Новој Вароши као и северни Златибор (Креманска област) која је административно додељена Ужицу. Муртеницу називају још и Горњи Златибор.

На падинама Муртенице се сваке године одржава Ливадафест:

nova varoš zlatibor planina čajetina murtenica