Планина Јавор

Planina Javor, Vasilijin vrh Планина Јавор, Vasilijin vrh (foto: panacomp.net)

Планина Јавор налази се у југозападној Србији, на тромеђи између општина Нова Варош, Ивањица и Сјеница. На истоку се Јавор наслања на обронке Голије, а на западу се граничи са кречњачким масивом Муртенице. Надморска висина Јавора се креће између 1300 и 1350 метара.

Планина Јавор једна је од најлековитијих у Србији. Позната је по лековитости за разне болести – анемије, хроничних респираторних обољења, бронхитиса, астме, емфизема. Погодна је и за подизање општег стања имунитета. Према легенди, право са Косовског боја на планину је дошао рањени Југовић да вида ране…

Василин врх (1519 м) је највиши врх Јавора, испод кога се налази споменик мајору Илићу – јунаку Јаворског рата. Народ овог краја је 1907. године подигао најлепши споменик и песмом кроз саборе и светковине проноси славу јаворских јунака и мајора Михаила Илића, Јагодинца, команданта Друге ужичке бригаде.

Све до балканског рата (1912) ту се налазила српско-турска граница. На Кушићима, у подножје планине је Карађорђе од 1806—1809, са својим устаницима градио јака утврђења и шанчеве, који се још увек препознају и данас их зову Карађорђеви шанчеви.

Spomenik na Javoru Споменик на Јавору (фото: Драгољуб Гагричић)

Село Кушици – 12 км од Јавора према Ивањици је данас врло интересантно место за туристе, због идеалне надморске висине око 1000 м, борове шуме, концентрације јона и руже ветрова и као такви представљају погодно место за лецење бронхитиса и астме.

Ивањички крај коме припада и планина Јавор је занимљив и због природних лепота.

Javor, Stitkovo Јавор, Штитково (фото: panacomp.net)

Разноврсност и богатство биљног и животињског света је још једна од карактеристика. Шуме обилују буквом, смрчом, храстом, као и врбом, тополом, јавором и брезом… У подножју планине Јавор се налази река Увац, која се улива у реку Лим.

Планина је позната и по честим изворима чисте воде. Ту су крашки извори – врела (Корићанско, Штитковачко, Трудовачко) и река понорница – Калипољска река. Од многобројних извора формирали су се бројни поточићи, потоци и речице: Тисовица, Брадића река, Ношница, Студена река, Радевска река, Луг, Дубоки поток, Кладница… Све ове реке одликују се беспрекорно чистом и бистром водом, прве класе, богате пастрмком и другом рибом, а окружене су разноврсним облицима рељефа и разноврсном флором па су веома интересантне за посетиоце.

Pogled  sa prozora hotela na okolinu i prema Javoru Поглед са прозора хотела на околину и према Јавору (фото: Раде Прелић)

О посебности и лековитости планине Јавор говори и једна стара легенда:

Легенда каже да је рањени Бошко Југовић са Косова поља кренуо на Јавор да вида ране. Знао је да ова планина својим бистрим изворима и лековитим травама лечи и највеће болести. Путовао је дуго на свом вранцу. Стигао је до једног брда изнад Ивањице где су му дуго лечили ране травама и мелемима, али не беше му спаса. Легенда каже да је ту и умро и да је на том месту сахрањен. Много векова касније ту је подигнута црква под хладом девет столетних храстова које је посадио народ овог краја у спомен на све Југовиће.

Постоји велики број народних песама које су опевале планину Јавор. Једне од најпознатијих народних-музичких дела, које певају овој планини су: „Ој ливадо росна траво Јаворе“ и „Под Јавором село што је“.

Аутор: opanak.rs

javor planina