Манастир Светог Козме и Дамјана

Манастир Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани Манастир Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани (foto: D. Gagričić)

Манастир Св. Козме и Дамјана налази се на планини Златар, на месту званом Водена пољана. Од највишег врха Златара (Голо брдо 1627м) удаљен је свега 2км, па је приликом посете идеално спојити ове две лепоте, лепоту природе и лепоту светиње…

Земљиште и дрво за градњу цркве поклониле су „Србија шуме“ а ову, по архитектонској замисли јединствену богомољу, на месту где је раније није било, изградили су локални мајстори.

Ова богомоља намењена је путницима намерницима, туристима и болесницима који траже мир и лек у златарским шумама, а ту ће се Богу молити и становници околних насеља.

Онај кога ћете увек срести овде и ко ће вам пожелети срдачну дободошлицу је монах Гаврило. Беседи о манастиру, унутрашњости цркве…Такође прича о другим лепим, али и ружним животним стварима. Након обиласка цркве и манастирског конака Гаврило нуди да се попије кафа и озвежи.

А ко је уствари Гаврило? Гаврило је бивши возач Ракете из Ужица, а једно време и градског превоза Београд. Слуга Божији постао је не тако давно, 2010 године. Али на првом месту, Гаврило је честит, добар човек и истински верник.

И шта рећи на крају? После уживања у природним лепотам Златара, прича са Гаврилом испуњава и тај духовни део човека, али и опушта, као разговор са неким кога јако дуго познајеш.

Аутор: Владимир Мијаиловић

vodena poljana manastir pravoslavlje