Kрава Милица рекордерка - отелила три пута двојке (ВИДЕО)

glaszapadnesrbije.rs 14. фебруар 2024. године Коментари

Теле (Фото: ГЗС) (Фото: ГЗС)

Рађање телета на фарми велика је радост за пољопривредника, јер значи повећање стоке, прилику за даљњи развој и добар профит у будућности, али само два до четири одсто крава рађа близанце. Близаначки гравидитет тежак је тест за животињу, међутим у штали породице Ћурдић на обронцима Муртенице, једна крава без икаквих проблема, сваке друге године на свет донесе по два здрава телета.

У штали породиће Ћурдић у нововарошком селу Негбина четири млечне краве, ових дана очекује се да се отеле три, док четврта, мезимица Милица, тај посао је недавно обавила и на свет донела два здрава женска телета, а овом берићету су се домаћини и те како надали.

„По стомаку ја познајем, ако је шири ја знам да су близнад, ако је ужи и иде према глави једно је теле”, каже домаћица Радосава Ћурдић.

Радосава Ћурдић (Фото: ГЗС) Радосава Ћурдић

Ово не би било ништа необично да Милица на свет није донела већ два пара близанаца. „Три пута се близнила.”

Милица је такође рођена у овој штали, а домаћини су је оставили јер су, како кажу препознали, да ће у сваком смислу бити берићетна.

Драгомир Ћурдић Драгомир Ћурдић

„Препознамо која је крава берићетна, по врату и по дамарима на стомаку то се гледа, тада је крава млечна. Она даје од 25 до 32 литре млека дневно”, казао је Драгомир Ћурдић.

Управо због своје млечности Милица има и посебан режим исхране, а и тешка близаначка тељења исцрпљују. „Дневно до седам, осам килограма концентрата, сена.”

ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tele krava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.