Почасти војводи Бојовићу и ратницима

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 19. јануар 2024. године Друштво Коментари

79 година од смрти војводе Петра Бојовића 79 година од смрти војводе Петра Бојовића

Положени венци на два белега на нововарошком тргу, а у цркви Свете Тројице служен парастос.

Поводом  79-годишњице смрти војводе Петра Бојовића (1858-1945), у петак су у Новој Вароши положени венци на споменик војсковођи на тргу који носи његово име.

Почасти славном земљаку, што је под заставом отаџбине провео 46 година и командовао Првом армијом у биткама судбоносним за српски народ, одали су представници локалне управе, чланови Удружења потомака ратника 1912-1918. године „Војвода Петар Бојовић“ и грађани. Венци су положени и на белег 1.200 ратника палих за слободу у ратовима 1912-1918. године.

У част славног земљака - на Тргу војводе Петра Бојовића (Фото: Жарко Раденковић) У част славног земљака - на Тргу војводе Петра Бојовића (Фото: Жарко Раденковић)

Парастос војсковођи и јунацима из ратова с почетка 20. века у цркви Свете Тројице у Новој Вароши служио је свештеник Мирослав Михајловић.

На окупљању у парохијском дому чланови Удружења потомака ратника имали су прилику да виде извод из књиге умрлих, који сведочи о дану смрти и сахрани  Бојовића, уз погрешно уписану годину рођења. Овај документ у архивској грађи нашао је професор историје Филип Бјелић.

Венци на новом гробљу  

У складу са државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 20. јануара 2024. године од 11 часова на Новом гробљу у Београду, биће одржане државне церемоније обележавања годишњица смрти двојице војвода - Живојина Мишића и Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма.

Извод из књиге умрлих СПЦ Извод из књиге умрлих СПЦ

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

počasti junacima vojvoda bojović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.