Почасти комитском војводи Вуку

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. новембар 2023. године Друштво Коментари

У славу команданта Добровољачког одреда на Солунском фронту – белег на Топличином венцу (фото: Р. Прелић) У славу команданта Добровољачког одреда на Солунском фронту – белег на Топличином венцу (Фото: Р. Прелић)

У Београду положени венци на споменик једном од највећих српских јунака с почетка 20. века.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, поводом 105 година од завршетка Првог светског рата и 120 година рада Удружења ратних добровољаца 1912-1918, положио је данас венац на Споменик војводи Вуку на Топличином венцу у Београду. Венац су положили и припадници Министарства одбране – објавила је агенција Танјуг.

Пошта поводом 105 година од завршетка Првог светског рата Пошта поводом 105 година од завршетка Првог светског рата

Војин Поповић, познат као војвода Вук, учествовао је у борбама за Македонију, у балканским ратовима - у Kумановској бици, као и у бици на Сртевици и другим бојиштима.

Његов четнички одред помагао је Дунавској дивизији у Првом светском рату да одржи фронт на Мачви, а као командант Јадарског четничког одреда борио се у Церској бици. Војвода се заједно са српском војском повукао преко Албаније, а када је отворен Солунски фронт, био је командант Добровољачког одреда. 

Министар Селаковић се поклонио сенима див-јунака Министар Селаковић се поклонио сенима див-јунака

Погинуо је у Македонији, у борби са Бугарима,  у јуришу на Грунишки вис, 29. новембра 1916. године у 35. години.

Фељтон о војводи 

О животном и ратничком путу потпуковника Српске војске Војина Поповића (1881- 1916), од родне Сјенице до команданта комитско - добровољачких јединица и погибије на  Кајмакчалану, сведоче странице фељтона „Комитски војвода Вук“, у електронској верзији у Ризници нашег портала.

Белег - рад вајара Ђорђа Јовановића Белег - рад вајара Ђорђа Јовановића

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda vuk


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.