"Српкињица једна мала" на Златару (видео)

Telegraf.rs/Tanjug 14. септембар 2023. године Култура Традиција Коментари

Српкињица једна мала / Srpkinjica jedna mala - Бранка Зечевић Манастир Св. Козме и Дамјана на Воденој пољани (Јутјуб/Branka Zečević)

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, певачица изворне музике Бранка Зечевић је снимила стару српску родољубиву песму "Српкињица једна мала", а спот је сниман на Златару.

"Хтели смо спотом и песмом да традиционално представимо на савремени начин, веродостојан причи и суштини коју ова песма носи", рекла је Бранка Зечевић на промоцији у Историјском музеју Србије.

Певачица из Црне Горе изводи песму "Српскињица једна мала" у новом аранжману Ак студија, а спот редитељке Бојане Kрстић је приказује како пева у призорима идиличног планинског и сеоског окружења Златара, уз присуство трубача у српској ношњи и приказ крштења детета у цркви.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је рекао да су хтели као управа да дају свој допринос великом празнику тако што су помогли и финансирали "овај сјајан спот".

Гујон је истакао да је традиционална, родољубива песма, урађена на модеран начин и да су тиме хтели приближити њене вредности млађим нараштајима.

Директорка Историјског музеја Србије, Душица Бојић, је рекла да је изузетна част што су "установа од које креће обележавање значајног српског датума", напоменувши да музеј "иначе негује културу певања и има посебан програм 'Музиком кроз музеј'".

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

branka zečević srpkinjica jedna mala


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.