Николина Друловић „Мис Златарa “ (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 07. јул 2023. године Традиција Коментари

Најлепше Златарке - Ивана Бјелић, Николина Друловић, Бојана Јовановић и Бојана Лојаничић (Фото: Д. Гагричић) Најлепше Златарке - Ивана Бјелић, Николина Друловић, Бојана Јовановић и Бојана Лојаничић (Фото: Д. Гагричић)

Небо имало милости према делијама и лепоти, кишни облаци на Ивањдан заобишли планину. Најбољи рабаџија Видан Петаковић из Дражевића, „тешкаши“ из Аљиновића“ без премца, Енес Папић из Кладнице најдаље бацио камен.

На 11. „Сусретима златарских села“, на Ивањдан, на вису Џаде, за „Мис Златара“ изабрана је Николина Друловић, ученица првог разуреда Средње школе у Новој Вароши. Пратиље су Ивана Бјелић, ученица другог разреда нововарошке Средње школе и Бојана Јовановић, бруцош Правног факултета, а „Мис шарма“ је Бојана Лојаничић, социолог из Акмачића.

Лепота планине - Први избор за Мис Златара Лепота планине - Први избор за Мис Златара

Представници туристичких организација Нове Вароши и Пријепоља и Културног центра на Златибору били су у жирију за први избор „Мис Златара“. Сликарка Даница Јефтић Шишовић истакла је да су кандидаткиње зрачиле лепотом и скромноћу, а  одлучила је исконска, природна лепота Златарки.

Мушковина 2023. Као некада на саборима - момачка надметања

Облаци су се од јутра смуцали око висова Златара, сунце се стидљиво пробијало. Имало је небо милости, киша је узмакла пред делијама мегданџијама, лепотом девојака и грајом  и игром малишана, којих никад није било у толиком броју. 

Мушковина 2023. Одлучују снага мишица, тежина и спретност

На травнатом тепиху планине екипе села надметале су се у старим вештинама, подсећале на добра времена и сусрете и виђења на вису Џаде, некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија.

Мушковина 2023. За памћење - прва трка детињства

На фудбалском турниру међу четинарима екипа Карауле у финалу је савладала Дрмановиће, који су били најбољи одбојкаши. У надвлачењу конопца Аљиновићи су већ годинама без премца, као и Вујица Савковић у вучењу кличка.

Љути мегдани - лоптање на трави Љути мегдани - лоптање на трави

У трчању на ливади најбржи су био Урош Гујаничић међу омладинцима, а Александар Цубрић међу најмлађим посетиоцима манифестације која чува корене предака. Енес Папић из Кладнице победио је у бацању  камена с рамена, а Миљан Брајовић у скоку у даљ.

Мушковина 2023. Екипа Карауле (стоје) у финалу победила Дрмановиће

Највеће интересовање, као и до сада, владало је за такмичење рабаџија. Најава јаке конкуренције на домаћем терену, као и временске (не)прилике, скресале су број воловских запрега на четири пара.

Мушковина 2023. Претплаћени на прво место - тешкаши Аљиновића

На стази дугој 50 метара, трупац јеловине од 2,10 кубика, тежак око 1,5 тона, волови Видана Петаковића, из Дражевића, извукли су за 13 секунди. Друго место припало је Милојку Мики Дробњаковићу из Дрмановића, а треће Милану Жунићу из Кућана.

  Мушковина Чобанска занимација - скок у даљ

Најбољи рабаџија - Видан Петаковић из Дражевића Најбољи рабаџија - Видан Петаковић из Дражевића

Урош Гујаничић, најбржи на ливади, др Марија Антић и Верко Јовановић Урош Гујаничић, најбржи на ливади, др Марија Антић и Верко Јовановић

На гробу Стојана Брајовића у Мушковини, чланови породице и пријатељи запалили су свеће и одали пошту утемељивачу „Сусрета златарских села“ и заљубљенику у планину Златар. Његова ћерка др Марија Антић, из Ужичке болнице, одала је признање групи ентузијаста и људи који помажу сусрете на планини и изразила уверење да ће туристичке организације два комшијска града дати допринос да се постигнуто на овој, по много чему јединственој манифестацији у читаваом крају – превазиђе.

Одавање почасти Стојану Брајовићу, иницијатору Сусрета златарских села Одавање почасти Стојану Брајовићу, иницијатору Сусрета златарских села  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina susreti zlatarskih sela


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.