„Влака Муртенице “ на Видовдан

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. јун 2023. године Традиција Коментари

Највеће такмичење рабаџија у крају (Фото: Приватна архива) Највеће такмичење рабаџија у крају (Фото: Приватна архива)

Највеће тамичење рабаџија у крају на Стражи у Горњој Белој Реци. Организатор Милан Жунић, из Кућана, очекује 15 воловских запрега и 20 коњских грла.

„Влака Муртенице“- такмичење рабаџија у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском и коњском запрегом одржаће се на Видовдан на Стражи, у нововарошком селу Горња Бела Река.

Позив да се покаже снага и спретност Позив да се покаже снага и спретност

И aко је ово тек трећа смотра једног од последњих очуваних занимања становништва Старог Влаха, већ је на гласу по броју учесника, али и по томе да је организује сеоски младић, рабаџија Милан Жунић из Кућана, са комшијама и пријатељима.

Добре припреме за прво такмичење Са првог такмичења из Горње Беле Реке

– Биће 15 воловских запрега и бар 20 коњских грла – каже  Жунић, најављујући долазак рабаџија из нововарошког, златиборског и моравичког краја, као и околине.

Стража је превој који дели нововарошку и чајетинску општину, на регионалном путу Кокин Брод – Јасеново – Бела Река – Љубиш – Златибор.

Моба - познати по спретности, издржљивости, солидарности и другарству Моба у Муртеници

Организатори такмичења су прихватили предлог поштоваоца рабаџијског занимања и традиције планине и дали му прикладан, старински назив.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

murtenica bela reka rabadžije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.