8 stvari koje ne smete propustiti u Zlatiborskom okrugu

serbia.com 17. август 2016. године Туризам Природа Коментари

Zlatarinfo logo Uvac (foto: serbia.com)

Planirate da se zaputite ka zapadnoj Srbiji i čuvenom Zlatiborskom okrugu? U nedoumici ste šta da obiđete, gde da prošetate, šta da pojedete i šta nikako ne smete da propustite? Evo nekoliko preporuka za najbolji provod u jednom od najlepših krajeva Srbije!

1. Magična trojka: Mokra Gora, Drvengrad i Šargan

Postoji dobar razlog zbog kojeg se Mokra Gora definiše kao “veličanstveni spoj prirode, stvaralaštva i umetnosti”. Naime, fuzijom ove tri komponente nastala je jedna od najjedinstvenijih destinacija u Srbiji koja među bujnim brdima krije nesvakidašnje etno selo – Drvengrad. O ovom magičnom selu vam možemo pričati mnogo, ali najbolji savet koji vam možemo dati je: ne propustite da ga obiđete!

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Pored autentičnog etno sela u kome se odigrava i čuveni Kustendorf, živopisni krajolici Mokre Gore kriju još jednu posebnost i svojevrsnu turističku atrakciju – Šargansku osmicu. Jedinstvena turističko-muzejska železnica pružiće vam nezaboravnu vožnju kroz veličanstvene predele i neke od najlepših vidikovaca ovog dela Srbije. Šta čekate? Ukrcajte se na čuvenog “Ćiru” i krenite u romantičnu vožnju kroz prošlost!

2. Zlatibor: Planinski ukras na 1.000 metara visine

Titula jedne od najpopularnijih destinacija za odmor, rekreaciju, skijanje i uživanje u Srbiji, definitivno pripada Zlatiboru. Laskavu titulu planina koja je nazvana po zlatnoj boji njenih borova, dobila je ne samo zbog autentične prirode i bogate flore i faune, već i zbog prepoznatljive tradicionalne kuhinje i dobrog provoda.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

U koje god doba godine odlučite da posetite Zlatibor, nećete pogrešiti. Jednostavno, ovde se uvek nešto dešava. Zimski meseci su rezervisani za skijanje i brojne zimske sportove, proleće za duge šetnje cvetnim zlatiborskim pašnjacima, leto za brojne manifestacije koje se ovde održavaju, a jesen za uživanje u živopisnim pejsažima zlatnih boja.

3. Zlatar: Čarobni spoj mirisnih livada i bistrih jezera

Blagotvorni vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, veliki broj sunčanih dana, beskrajni vidici, mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama… Iako zvuči kao odlomak iz neke bajke, ova netaknuta priroda ipak je stvarna. Njenu lepotu možete videti na obroncima, a nestvarne mirise udahnuti u svežem vazduhu jedne od najlepših srpskih planina – Zlatara.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Kažu da boljeg mesta za odmor, rekreaciju i uživanje u domaćoj hrani, jednostavno nema. Blagotvoran, čist vazduh i tišina koju samo po neki zvuk ptičice naruši, idealni su uslovi za opuštanje i beg od gradske gužve. I to je upravo ono što Zlatar čini specifičnim. Ova planinska lepotica još uvek “beži” trendu modernizma i urbanosti, pa je netaknuta priroda jedino u čemu ćete ovde uživati.

4. Kremna: Neobično selo sa neobičnim proročanstvima

Ukoliko ste ljubitelj istinski netaknute prirode i zanimljivih proročanstava, onda ne smete propustiti da svratite do jedinstvenog sela između Zlatibora i Tare. Reč je o mestu gde se nalaze vredni spomenici iz 2. i 3. veka, ali i lokaciji koja je postala svetski čuvena po najpoznatijoj srpskoj porodici proroka – Tarabićima.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Neobična familiju nazivaju i “porodicom koja je predvidela istoriju Srbije” a razlog su brojna proročanstva i spisi koje su Tarabići za sobom ostavili. U idiličnom selu koje krase kućice iz prošlog veka i nestvarna priroda, nalazi se i Dom proroka u kome se čuvaju interesantni predmeti koji svedoče o životu i delima misteriozne porodice. Ne propustite da ih otkrijete!

5. Sirogojno: jedinstveni muzej na otvorenom

Ukoliko ste se ikada zapitali kako je izgledao život na planinskom selu u 19. veku, onda će vas čudesno mesto nadomak Zlatibora zasigurno zainteresovati! Da li zbog načina života i običaja koje tako autentično oslikava, istorije koju snažno čuva ili tradicije koju nastavlja, ovo neobično etno selo nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Zdanja koja čine muzejski kompleks “Staro selo”, svakako se mogu svrstati u red značajnih graditeljskih ostvarenja. Međutim, neće vas samo arhitektura ovih objekata očarati. Ovde ćete imati priliku da probate i mnogobrojne specijalitete domaće kuhinje i obiđete interesantan Muzej pletilja. Ne smemo zaboraviti ni tradicionalne odevne predmete pod nazivom “Sirogojno style”!

6. Njeno visočanstvo: Komplet lepinja

Jedna od nezaobilaznih “poslastica” i nešto što nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete u zapadnoj Srbiji je i čuvena komplet lepinja. Pitate se zbog čega? Zbog toga što se upravo ovde sprema prava i najukusnija! Odmah da razjasnimo – ovo tradicionalno srpsko jelo potiče iz Užica i naša preporuka je da obiđete ovaj interesantni grad i ukusni specijalitet probate upravo tamo.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Naravno, nećete pogrešiti i ukoliko odlučite da komplet lepinju probate na bilo kom mestu u ovom kraju. Njen ukus je gotovo nemoguće opisati ali hajde da vas malo uputimo. Radi se o najlepšem spoju najkvalitetnije zlatiborske pršute, domaćeg starog kajmaka, hrskave lepinje, jaja i pretopa. Zvuči ukusno, zar ne?

7. Kamena Gora

Tamo gde je priroda sačuvana u svom najlepšem obliku, gde su krajolici prošarani raznolikim šumama, dubokim klisurama i najmirisnijim cvetnim livadama, nalazi se Kamena Gora i njen čuveni simbol – Stari ili Sveti bor. Pored obilaska najstarijeg bora u Srbiji, ovde ćete imati priliku da uživate i u fascinantnim pejzažima i vidikovcima.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Pored mnogobrojnih prirodnih bogatstava, Kamenu Goru odlikuje i raznovrsno životinjsko carstvo. Ovde su dom pronašle retke i zanimljive vrste, koje su u netaknutoj prirodi pronašle sve što im je potrebno. Ukoliko ste i vi u potrazi za mirom, tišinom, prelepom prirodom i svežim vazduhom, onda smo u jedno sigurni – na Kamenoj Gori ćete naći sve što želite!

8. Uvac

I kao što to obično biva – najslađe se ostavlja za kraj! A Uvac je svakako jedno od najlepših mesta ne samo u zapadnoj već u celoj Srbiji! Spoj nestvarnih meandara koje je priroda isklesala na najčudotvorniji način i najlepših boja kristalno čiste vode jezera Uvac, brzo će vas uvesti u čaroliju koju ovaj specijalni rezervat nesebično nudi.

(foto: serbia.com) (foto: serbia.com)

Najveći kompleks pećina na tlu Srbije, brojni manastiri i jedinstveni biljni i životinjski svet, samo su neke od odlika ovog remek-dela prirode. Zbog svega toga – zaboravite na probleme, oslušnite zvuke prirode i prepustite se čarima netaknutog prirodnog bogatstva…

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatibor zlatar uvac drvengrad mokra gora kamena gora komplet lepinja šargan sarganska osmica kremna


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.