Медијска акција за новинарку из Тополе – остала је без динара због једне слике

glaszapadnesrbije.rs 21. новембар 2022. године Друштво Коментари

Marija Lazarevic Marija Lazarevic (glaszapadnesrbije.rs)

Чачански портал Н2 власника Нанада Нешовића тужио је, због једне фотографије на којој је Ивица Дачић, Марију Лазаревић оснивача портала ТопПрес из Тополе. Нешовић је за душевне болове, ауторска права и судске трошкове тражио преко 300 000 али судским поравнањем добио је 182 000 динара које ће ова девојка морати да му исплати у року од месец дана.

„Био је немилосрдан, иако смо га молиле моја сестра и ја, да ми бар разложи на неке дуже рате. Све што сам зарадила ове године узето ми је за једну једину фотографију и судске трошкове. Очајна сам, мораћу да затворим медиј који сам градила пет година даноноћним радом. А да не причам да сам од те цркавице издржавала стару баку и болесну мајку, сама и без ичије помоћи“, прича Марија кроз сузе.

Ова тополска новинарка редак је пример часног посленика јавне речи иако оскудева са опремом и новцем. Успела је да као дете са села подигне медији који је постао прозор у свет не само њеним сељанима из Липовца него целој општини а и шире. Свакодневно је на задатку и нема места у крају где није стигла. Истовремено је глава куће у којој се брине о две старе и немоћне особе, мајци и баки. Али није се предавала, комшије кажу да се ради о невероватној особи која стиже да гаји стоку, башту а често ћете је видети како као мушкарац ради најтеже физичке послове. „Она нам је десна рука, пре неки дан нам је истругала дрва, а никада не оде да се не јави и пита треба ли шта. Дивна девојка, страшно је шта су јој урадили“, каже њена прва комшиница у селу Липовац.

Удружење медија и медијских радника покренуло је данас акцију како би помогли овој девојци да плати казну, преживи зиму и спречи затварање медиа ТопПреса (www.toppress.rs)

Председник удружења Гвозден Николић позвао је све колеге, редакције и привреднике да определе средства овом медију ако су у могућности.

„Поштовани пријатељи, позивам Вас да заједно помогнемо у очувању једног медија и пружимо подршку Марији Лазаревић која је невероватном снагом носила један тежак посао годинама. На жалост право и правда су два различита појма, Марија је сјајан пример будуће генерације новинара који се не либи да уђе међу народ већ живи са њим. И сви они који се баве наплатом ,,ДУШЕВНОГ БОЛА,, на овај начин не раде добро ни себи ни другом. Предлажем им да свакодневно читају по десет пута Његошеву реченицу ,,Част и брука живе довјека”.”

Рачун за опстанак ТопПрес медија и помоћ Марији Лазаревић новинарки из села Липовац је следећи:

Марија Лазаревић ПР ТОП-МЕДИЈА, Топола

број рачуна: 200-3165360101897-98

Они који желе новац могу уплатити и на приватан рачун:

Марија Лазаревић, село Липовац, Топола

број рачуна: 160-5300100209413-38 Банка Интеса

Удружење медија и медијских радника

О каквој се особи и новинарки ради можете погледати у следећем видеу

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

novinarka marija lazarević toppres


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.