Слобода сванула са Јавора

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 23. октобар 2022. године Друштво Коментари

Комите- Народни прваци Устаници - скуп народних првака и комита пет срезова на Јавору 1912.- Архива Библиотеке у Новој Вароши

Пре 110 година подсле дугог турског ропства ослобођени Стари Влах и Полимље. Кључне битке Јаворске бригаде у Првом балканском рату – опсада и заузеће Сјенице. „Долазак“ Србије помогле и устаничке и комитске чете. Драгоцену грађу чувају и извештаји команданата.

Рика топова са Јавора, само дан након што је 18. октобра 1912. године српски краљ Петар I Карађорђевић издао ратни проглас - најавила је да се крвљу и гвожђем раскивају ланци ропства, скида отомански јарам, да Старом Влаху и Полимљу свиће слобода. То је означио крај очаја и безнађа раје под турским зулумом, нестанак аговања и беговања...

Ослобађање Старог Влаха и других крајева Старе Србије, колевке српске средњовековне државе, било је предвиђено у свим српским ратним плановима, још од вожда Карађорђа до краља Петра I Карађорђевића. Српска Врховна команда, како у више радова о Првом балканском рату пише историчар др Саво Скоко, 1912. године према Рашкој области груписала је Ибарску војску под командом генерала Михаила Живковића и Јаворску бригаду потпуковника Миливоја Анђелковића Кајафе са преко 37.400 људи и 144 топа.

Јаворска бригада пошла је "браћи у походе" правцем Јавор - Сјеница - Пљевља и Кокин Брод.

- Нова Варош, са задатком да ослободи Стари Влах и обезбеди десни бок, према аустроугарској граници, која се налазила на Увцу, код Прибоја.

Рађању слободе помажу и групе старовлашких устаника и комита, које је предводио Сретен Вукосављевић. Чим се сазнало за концентрацију српске војске на Јавору, српско становништво пограничних крајева "прелази у групама јаворску границу и моли за оружје", па му је из ивањичког барутног магацина, са брда Мазгита, издато 500 пушака "маузерки", забележили су хроничари.

Ослободилачке чете су у незадрживом походу најпре разориле карауле зидане да векују на граници постављеној и утврђеној кроз исти народ, а затим су уследиле две кључне битке. У ноћи између 20. и 21. октобра освојено је утврђење у Калипољу и настављено потискивање Турака према Пештери и опсада Сјенице, у којој је око 3.000 војника организовало одбрану.

Гуслар и учитељ Јеврем Чакаревић - Архива Библиотеке у Новој Вароши Гуслар и учитељ Јеврем Чакаревић - Архива Библиотеке у Новој Вароши

После огорчених борби, у којима је рањен и начелник штаба Јаворске бригаде Душан Трифуновић, а српски артиљерци због тешког терена носили оруђа на рукама, Турци су 25. октобра истакли белу заставу. Улазак Јаворске бригаде у Сјеницу српски народ је како истиче Алекса Борисављевић у свом "Родослову", доживео "као излазак из тамнице на слободу".

Већ наредног јутра главнина Јаворске бригаде се преко Милошевог Дола упутила ка Пријепољу и Пљевљима. Не наилазећи на било какав отпор, преноћила је на Кобиљој Глави, а успут срела изасланство грађана Пријепоља, које је тврдило да тамо нема турске посаде. У маршу, око поднева ушла је у Пријепоље, па, иако преморена и без редовног снабдевања, продужила покрет ка Пљевљима.

Више истраживања и аутора књига - др Саво Скоко, др Петар Опачић, др Стеван Игњић, др Војислав Суботић, Новак Живковић, Благоје Радивојевић, Вукоман Шалипуровић и други - оставили су многобројна сведочанства о очају и безнађу српског народа у Рашкој области, као и ратним приликама. Драгоцену грађу чувају и операцијски дневници, извештаји команданата јединица и извиђача са бојишта 1912. године, те записи о казивању ратника и сведочења ратних извештача.

Командант  Миливоје Анђелковић Кајафа - Архива Библиотеке у Новој Вароши Командант Миливоје Анђелковић Кајафа - Архива Библиотеке у Новој Вароши

Десетерац учитеља Чакаревића 

Учитељ и народни гуслар Јеврем Чакаревић (1857-1937), рођен у нововарошком селу Штиткову, сведок "доласка Србије", како се тада говорило, оставио је за поколења и памћење песму у десетерцу о победоносном походу српске војске. Те ратне године спевао је на Јавору песму "Бој на Сјеници и ослобођење Пријепоља, Пљеваља, Нове Вароши и Прибоја 1912. године", коју је већ 1913. објавио у Београду као посебно издање. Књигу је пре десет година приредио Добрило Аранитовић, а штампао Дом културе у Пријепољу.

Дуг - споменик ослободиоцима у Пријепољу ( Фото: Д. Гагричић) Дуг - споменик ослободиоцима у Пријепољу (Фото: Д. Гагричић)

Датуми за памћење 

Јаворска бригада је 25. октобра 1912. године заузела Сјеницу, Пријепоље је ослобођено 27. октобра, на Свету Петку, Пљевља већ сутрадан, па Нова Варош 1. новембра, а пет дана касније и Прибој.

У част и славу 1. новембра, дана уласка 4. ужичког пука трећег позива у Нову Варош, овај датум је одлуком одборника Скупштине општине 13. јула 1998. установљен за Дан општине.

Нови празник обележен је први пут већ идуће јесени.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.