Снага и лепота на сабору планине (Фото)

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 07. јул 2022. године Коментари

Џаде - (Фото Д. Гагричић) Чувари традиције - као некад на планини - (Фото Д. Гагричић)

Најбољи рабаџија Видан Петаковић из Дражевића. У вучењу конопца Аљиновићи, а у фудбалу Горњи Горачићи преслишали старе муштерије. Догодине домаћини село Дрмановићи и Војко Пурић.

Пуцала је планина од снаге, брзине и лепоте на ледини виса Џаде у Мушковини. Одмеравали су снагу, спретност и умеће такмичари 10 села на 10. „Сусретима златарских села“.

Џаде - (Фото Д. Гагричић) Снага и спретност - екипа Аљиновића без премца

И подсећали на пртеке - на чобанска дружења и надметања, али и вештину рабаџија и дрвосеча. Прегаоцима и ентузијастима, организаторима Сусрета, као и такмичарима, време је ишло на руку. Делили се мегдани по лепом и сунчаном дану, а врелина се гасила у хладовини четинара и под шатрама.

3  Игра и забава на планинској трави Игра и забава на планинској трави

Вучење трупаца „на влаци“, као и минулих година, привукло је највећи број посетилаца. Међу 10 рабаџија победио је Видан Петаковић из Дражевића. Ово му је трећа победа на вису Џаде, а трупац од 1,7 кубика извукао је за 13 секунди воловима од око 18 товара и старим непуних пет година. Друго место заузео је Милан Жунић из Кућана, а треће Дејан Буквић из Сјеверина.

4  И најмлађи  окушали  брзину И најмлађи окушали брзину

Фудбалска екипа Горњих Горачића као да је претплаћена на прво место. У одбојци, где је била далеко мања конкуренција, диплома је припала домаћину 10. „Сусрета златарских села“ – Мушковини.

5  Фудбалско финале - Горњи Горачићи победили Караулу Фудбалско финале - Горњи Горачићи победили Караулу

„Тешкаши“ из Аљиновића преслишали су старе муштерије у вучењу конопца, а Вујица Савковић у надвлачењу кличка. Аплаузе посетилаца измамио је Аднан Синанчевић (Бродарево) надмашивши за копље такмаце у бацању камена с рамена. 

Рабаџије - Џада Најјача и најбржа запрега Видана Петаковића из Дражевића

У скоку у даљ прво место заузео је Срђан Драгашевић из екипе села Вилови, док је најбржи у трци на планинској трави био Енес Шаботић из Карауле. Диплому у трчању најмлађих освојила је Ђурђа Антић.

7 Друго  место рабаџији Милану Жунићу из Кућана Друго место рабаџији Милану Жунићу из Кућана

Домаћини идућих сусрета биће Војко Пурић и село Дрмановићи.

8  Др Марија Антић уручила је нагрдау најбољем  рабаџији Др Марија Антић уручила је нагрдау најбољем рабаџији

ПОЧАСТ СТОЈАНУ БРАЈОВИЋУ

Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, који је умро прошле јесени и сахрањен у родној Мушковини, учесници и гости 10. „Сусрета златарских села“ одали су пошту и запалили свеће.

11  Почаст оснивачу Сусрета - Стојану Брајевићу Почаст оснивачу Сусрета - Стојану Брајевићу

Брајовић је био иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“ и са члановима породице и пријатељима у време отуђености и заборава враћао је родној планини многе земљаке, доводио на Џаде њихове потомке, чинио напоре да им завичај буде роднији и ближи.

9  Сваирај трубо, свирала за дуго - оркестар Радише Витезовића Свирај трубо, свирала за дуго - оркестар Радише Витезовића

Брајевићева ћерка, др Марија Антић, истакла је да ће породица са још већим жаром наставити традицију и помоћи одржавање Сусрета, одужујући се тако заљубљенику планине и поштоваоцу корена.

10 Ој, планино, моја мила, ти си мене отхранила Ој, планино, моја мила, ти си мене отхранила

Међу висовима Златара и крај гроба одјекнуле су трубе оркестра Радише Витезовића из Тубића код Косјерића, подсећајући на омиљену Стојанове мелодије „Тихо ноћи, моје злато спава“ и „Марш на Дрину“...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muškovina rabadžije džade


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.