Несвакидашњи призор на Златару, змија изашла на снег

ppmedia.rs 17. фебруар 2022. године Природа Коментари

Змија на снегу (Фото: ПП Медиа) Змија на снегу (Фото: ПП Медиа)

Док ужицким селима харају снежне бубе, на Радоињском језеру плове бели лабудови, у кањон Увца долази дивља мачка а у једном златарском селу на Сретење змија је изашла на површину снега. Овај невероватан призор мештани села Мишевићи на Златару никада до сада нису видели, а откуд је змија отровница дошла на снег ни сами не знају.

По народном веровању на Сретење мечка излази из свог зимског брлога и ако угледа своју сенку враћа се назад јер зими још увек није крај. Змија је ове године на Златару заменила мечку, тако што се једно време сунчала на белом покривачу, али да ли се назире крај зими ни најстарији мештани не знају да протумаче.

У селу причају да је са њеном појавом вероватно крај зиме или пак да је можда протеклог лета ујела неког па земља неће да је прими, међутим струка ипак каже другачије, да су протекли сунчани дани “кривци” за појаву овог гмизавца у сред зиме.

Миливоје Ремовић, чувар у Срецијалном резервату природе Увац, је снимио ову змију а како каже да никада до сада није видео сличан призор у фебруару месецу.

Снегови ове зиме нису поштедели златарски крај, на шта су житељи ових села одавно навикли.

Из године у годину број становника у овим планинским селима се смањује, имања остају пуста а дивље звери харају златарским пропланцима.

ПП Медиа Б. Илић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

miševići sneg zmija zmija na snegu


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.