Венци у славу јунака

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 01. новембар 2021. године Друштво Коментари

Захвалност - споменик у славу 1.200 ратника палих 1912-1918.  (Фото: Д. Гагричић) Захвалност - споменик у славу 1.200 ратника палих 1912-1918. (Фото: Д. Гагричић)

Обележена 109. годишњица ослобођења Нове Вароши од Турака, 1. новембра 1912. Венце на споменике војводи Петру Бојовићу и 1.200 ратника положили Радосав Васиљевић и Бранко Бјелић, челници Општине.

У част и славу 1. новембра, дана када је 1912. године, уласком 4. ужичког пука III позива Јаворске бригаде, Нова Варош ослобођена од петовековне турске власти, на Тргу војводе Петра Бојовића одата је пошта јунацима. 

Венце на споменик  војводи Петру Бојовићу, као и на белег 1.200 ратника који су животе дали за слободу Србије у ратовима од 1912. до 1918. године, положили су  Радосав Васиљевић, председник Општине и Бранко Бјелић, заменик председника.

Васиљевић и Бјелић одају пошту војсковођи са Златара Васиљевић и Бјелић одају пошту војсковођи са Златара

Васиљевић је у краћем обраћању подсетио на програм обележавања 109. годишњица ослобођења од Турака и указао на резултате у економским корацима Општине у овој  години.

Општински празник – 1. новембар, као најзначајнији историјски датум општине, слави се од 1999. године.

Иначе, трг је више пута реновиран и дограђиван и од  1993. године носи име славног земљака, војводе Петра Бојовића (1858-1945), учесника шест ослободилачких ратова Србије и комамнданта Прве армије у пробоју Солунског фронта. Овде је на Видовдан 1997. године, 52 године од смрти војсковође, откривена бронзана скулптура, рад београдског вајара Миодрага Живковића. 

Почасти ратницима на Тргу војводе Петра Бојовића Почасти ратницима на Тргу војводе Петра Бојовића

Поводом обележавања 100-годишњице одбране Србије у Великом рату, 1. новембра 2018. године, откривен је  мермерни споменик у славу 1.200 ратника, Академски вајар Небојша Савовић – Нес , из Горњег Милановца, крајпуташким белегом оживео је та судбоносна времена – у камену су крстолики отвор који води кући и голуб као симбол слободе са крајпуташа...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović polaganje venaca


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.