Венци у славу војводе Петра Бојовића

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. јул 2021. године Друштво Коментари

Белег подсећа и опомиње земљаке - почасти на Тргу ( Фото: Ф. Бјелић) Белег подсећа и опомиње земљаке - почасти на Тргу ( Фото: Ф. Бјелић)

На 163-годишњицу рођења одата почаст учеснику шест ослободилачких ратова Србије од 1876. до 1918. године и команданту Прве армије у пробоју Солунског фронта.

У славу и част војводе Петра Бојовића (1858-1945) у петак су у подне, на 163-годишњицу рођења, положени венци на  споменик славног земљака на тргу у Новој Вароши, који носи његово име. 

Венце су положили Радосав Васиљевић, председник Општине, делегације два варошка удружења - Потомака ратника 1912-1918. године  „Војвода Петар Бојовић“  и СУБНОР-а, као и неколико породица  и појединаца. Почаст су пре подне одали чланови Организација  „Двери“ и нешто касније један члан фамилије Бојовић.

На животни и ратнички пут  војсковође, коме  је после дугог заборава и 52 године од смрти, на Видовдан 1997. године, у завичају откривена скулптура, рад  београдског вајара Миодрага Живковића, присутне је подсетио Радиша Филиповић, професор историје у пензији.

Истичући да је учеснику ослободилачких ратова Србије од 1876-1918. године  отаџбина била изнад свега,  да је заслугама у биткама на Куманову, код Битоња, на Брегалници, као и командовањем Првом армијом у пробоју Солунском фронта и славним маршом Српске војске до Београда и северних граница српских земаља, Филиповић је истакао да је Бојовић војничким умећем и личном чашћу за живота подигао најлепши споменик у српском роду.

О уређењу Трга војводе Петра Бојовића и радовима које предстоје говорио је председник Општине Васиљевић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

petar bojović polaganje venaca


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.