Уклоњени радиоактивни громобрани у Прибоју

glaszapadnesrbije.rs 04. децембар 2020. године Друштво Коментари

Замена громобрана у Прибоју, фото: ОУ Прибој Замена громобрана у Прибоју, фото: ОУ Прибој

На основу расписаног тендера, стручњаци Института за нуклеарне науке „Винча” из Београда, почетком децембра демонтирали су осам постојећих радиоактивних громобрана на подручју Новог Прибоја. Подсетимо, два радиоактивна громобрана била су поред градског стадиона и градских базена, док је преосталих шест на стамбеним зградама, све у новом делу града.

Према речима надлежних из Института „Винча”, ови громобрани, иако су били активни, нису имали штетна дејства за грађане, јер су јонизујући зраци били усмерени у небо односно ваздух, а само у случају неке хаварије на крову зграда, где су обично постављени, односно њиховог кривљења, пада или рушења, могли су имати штетно зрачење по живи свет и животну средину.

Након стручног уклањања тзв. радиоактивних извора са досадашњих громобрана, они су безбедно транспортовани адекватним контејнерима и наменским возилима до крајњег одредишта - складишта за радиоактивни отпад.

На месту досадашњих радиоактивних громобрана у Прибоју истовремено су монтирани и нови громобрани са брзим деловањем.

Замена громобрана у Прибоју, фото: ОУ Прибој

„Уклањање радиоактивних громобрана и замена новим, прилично је скуп посао, јесте и законска обавеза, али је пре свега превентивно деловање, а општина Прибој је, иако мала локална самоуправа, једна од ретких општина у Србији која је то урадила, како на јавним објектима, тако и на стамбеним зградама, што су о свом трошку морале да ураде Скупштине станара зграда, што је, као друштвено одговорно понашање према својим грађанима, за сваку похвалу и јавно истицање”, рекла је др Марија Шљивић – Ивановић, заменик директора Лабораторије за заштиту од зрачења и животне средине Института за нуклеарне науке „Винча” из Београда.

Замена громобрана у Прибоју, фото: ОУ Прибој

Средства за демонтажу досадашњих радиоактивних громобрана и постављање нових са брзим деловањем, на подручју Новог Прибоја, у износу од 2.700.000,00 динара, обезбедила је општина Прибој.

Подсетимо, у старом делу Прибоја, постојао је један радиоактивни громобран, и то на згради Општине,који је својевремено такође уклоњен.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priboj gromobran uklanjanje gromobrana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.