Разговори о градњи пута Прибој - Увац - Златибор

ppmedia.rs 20. новембар 2020. године Друштво Коментари

Put preko Uvca

Пут Прибојска Бања преко Јабука и Љесковца до манастира Увац и даље до Златибора и Ужица, захваљујући поновној иницијативи руководства општина Прибој и Чајетина, ових дана је актуелизован, уз предузимање конкретних потеза.

Траса пута који спаја прелепа пространства Љесковца са једне и падина Златибора са друге стране, пробијена је деведесетих година прошлог века, поводом откривања и реконструкције средњовековног манастира Увац, посвећеног Пресветој Богородици.

Тако су председници општина Прибој и Чајетина Лазар Рвовић и Милан Стаматовић, договорили наставак активности на завршетку овог путног правца, који је започет и добрим делом асфалтиран. Са прибојске стране асфалт је стигао готово до врхова Љесковца, па до манастира Увац преостаје још око седам километара, док је са златиборске стране асфлат стигао на нешто мање од пет километара.

Put preko Uvca

А да би се пут проширио и спојио, који од Прибоја до Златибора има свега нешто преко 30 километара, неопходно је премостити реку Увац. Где би се градио мост, зависи од коначне трасе пута са чајетинске стране, због кањона и великих успона, али и оштрих кривана досадашње трасе пута. А о томе се ових дана, на лицу места, чула и реч струке.

Мост преко реке Увац градиће се на месту где до реке стиже пут са прибојске стране.

Put preko Uvca

Пут од Прибоја, преко Љесковца и манастира Увац, са чајетинске стране иде поред Ђуровића гробља и Рибничког језера и излази на магистралу, где се скреће за Торник и Јабланицу.

Осим премошћавања реке, овај путни правац ће у значајној мери и скратити раздаљину од Прибоја до Златибора, за око 30 километара. Тако ће Прибојцима, не само бити ближи Златибор и Ужице, односно Београд, већ би овај пут, повезао и житеље овог краја, али би имао и туристички значај, јер би потенцијалним туристима приближио и све туристичке дестинације ове две општине, Златибор и Прибојску Бању у првом реду, уз незаобилазне српске светиње у кањону ове реке, манастир Увац и манастир Дубрава.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priboj zlatibor uvac izgradnja puta


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.