Рад од куће - иста права као и у радним просторијама

glaszapadnesrbije.rs 21. октобар 2020. године Друштво Коментари

Рад од куће - иста права као и у радним просторијама, Фото: Илустрација, Пиксбеј Рад од куће - иста права као и у радним просторијама, Фото: Илустрација, Пиксбеј

Запослени који раде од куће не смеју да имају мања права и неповољније услове рада од запослених који обављају исте или сличне послове у просторијама послодавца, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Министар је Танјугу рекао да је то предвиђено Законом о раду, односно да радни однос за обављање послова ван просторија послодавца обухвата рад на даљину и рад од куће.

"То се показало корисним у ово време пандемије и ванредног стања, а захваљујући томе заштитили смо и спасили доста људи јер су радили од куће нису били изложени зарази корона вирусом", рекао је Ђорђевић.

Министар је указао да сви послодавци, приватни и државне службе имају могућност да искористе то право, а да радници који раде од куће треба да имају сва права као када су на радном месту.

Додао је да министарство може да даје препоруке, али да не може да налаже како ће се у компанијама определити за организацију рада. Поменуо је да је било жалби да су неке приватне компаније могле да организују рад од куће за запослене, али да то нису учиниле.

"Апелујем и на њих да пробају да изађу радницима у сусрет и омогуће им да раде од куће или нека друга права која им Законом о раду припадају. Држава то спроводи и види се да се то може организовати", рекао је Ђорђевић. Као пример је навео да су у ресорном министарству за две особе са инвалидитетом које одржавају сајт омогућили рад од куће.

Министар је додао да се до сада показало да је такав рад најпогодније организовати у области ИТ, финансија и рачуноводства, затим и на пословима примања одређених жалби грађана.

Законске одредбе које уређују рад од куће могу да се примене у свим случајевима када то одговара послодавцу и запосленом и кад год је такав рад могућ.

Због специфичности обављања послова ван просторија послодавца, прецизирана је садржина уговора о раду за обављање послова ван просторија послодавца.

Поред обавезних елемената прописаних Законом о раду, уговор о раду за обављање послова ван просторија послодавца садржи и одредбу о трајању радног времена према нормативима рада, о начин обављања надзора над радом и квалитетом, о средствима за рад која је послодавац дужан да набави, инсталира и одржава, о коришћењу средстава за рад запосленог и накнади трошкова за њихову употребу, о накнади других трошкова.

Законом о раду је прописано да основна зарада запослених који раде ван просторија послодавца не може бити мања од основне зараде запослених који раде у просторијама послодавца на истим пословима.

Одредбе Закона о раду у вези са распоредом радног времена, прековременим радом, прерасподелом радног времена, ноћним радом, одморима и одсуствима примењују се и на уговор о раду за обављање послова ван просторија послодавца, осим ако другачије није одређено општим актом или уговором о раду.

Запослени који ради ван просторија послодавца остварује право на ограничено радно време, одморе и одсуства.

Количина и рокови за извршење послова који се обављају по основу уговора о раду за обављање послова ван просторија послодавца не могу се одредити на начин којим се запосленом онемогућава да користи права на одмор у току дневног рада, дневни, недељни и годишњи одмор, у складу са законом и општим актом.

ГЗС / Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rad od kuće prava radnika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.