Одложено свећење Васкршње водице

milesevskaeparhija.rs 19. март 2020. године Друштво Коментари

Mileševa

Саопштење Епархије милешевске поводом ширења пандемије.

Следујући препорукама Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, према примеру других епархија и поштујући препорукe и мерe Владе Републике Србије и других државних органа поводом ширења пандемије нове заразне болести познатије као вирус корона, Епархија милешевска предузела је одређене мере како бисмо се супроставили ширењу овог вируса.

У пастирској бризи за народ Божији, Епархија милешевска са пуно одговорности прати развој ситуације и даје свој допринос у борби против опаког вируса. Позивамо свештенике да у разговору са верницима наглашавају значај молитве и разборитости у оваквим околностима и важност неширења панике и да се у своме смирењу обраћају Господу и Спаситељу нашем Исусу Христу, Лекару душа и тела наших за утеху, снагу и здравље.

Угледајући се на одлуку Епархије жичке, одлучено је да се чин освећења васкршње водице по нашим домовима, одложи до даљњег, док не прође опасност и ризик по здравље народа. Овај чин би се могао обавити и у време Петровског поста. Остала богослужења служићемо по устаљеном распореду, посебно Свету Литургију у којој се причешћујемо животворним Телом и Крвљу Христовом, најсавршенијим леком бесмртности.

Црква Свете Тројице у Новој Вароши

Придружујемо се одлуци Митрополије Црногорско-приморске о чешћој употреби црквених звона у време епидемија и налажемо старешинама градских храмова и настојатељима манастира да у свим храмовима у периоду од 8 до 18 часова, у временском интервалу од 2 часа, звоне звона (у трајању од 5 минута) до окончања епидемије. У мањим насељима и селима звонити најмање три пута на дан. Подсећамо да је црквено звоно глас целе Цркве Христове и као такво делује охрабрујуће на душе верника. Благотворност ове праксе потврђују и научна истраживања која је у своје време спровео руски научник и еколог Фотије Јаковљевич Шипунов: Црквена музика, а нарочито звоњава црквених звона, благотворно делује на људско здравље. У руским лабораторијама, помоћу огледа, утврђено је да осцилација ултразвучног дијапазона црквених звона одбија бациле куге, затим вирусе и друга инфективна обољења која се преносе ваздухом.

Налажемо да се на крају сваког богослужења, пре самог отпуста, наглас чита молитва против епидемије коју је саставио Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило.

Молимо се под неуморним крилима Белог Анђела Светом Сави, Светом Краљу Владиславу, Светим Новомученицима милешевским, и свима светима да продуже своје заступништво за нас пред престолом Христа Бога нашега, који немоћи и болести наше на телу свом понесе, и чијом се раном ми исцелисмо, да исцели оболеле и све нас заштити на славу Божију и радост Цркве и ближњих.

Позивамо све верне да умножимо своје молитве Oцу Небеском који не престаје да промишља о свима нама, да нас ојача у вери и љубави и обогати својом мудрошћу, како бисмо и сами боље бринули једни о другима, очекујући са пуним поверењем милост и љубав Његову.

Из кабинета Епископа милешевског

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.