Ходочашће од Београда до Подгорице, младићи стигли у Кокин Брод

rts.rs 16. фебруар 2020. године Традиција Коментари

Ходочашће од Београда до Подгорице, младићи стигли у Кокин Брод Ходочашће од Београда до Подгорице, младићи стигли у Кокин Брод (foto: Марко Милачић)

Два младића из Подгорице, Огњен Мараш и Милош Ајковић, препешачиће 500 километара у ходочаственој литији од Београда до Подгорице. Пријепољац Александар Бабић, као и Мирослав Антић из Земуна, на основу објаве на друштвеним мрежама самоиницијативно су одлучили да им се придруже. У недељу у вечерњим часовима, младићи су стигли у Кокин Брод.

 Младићи су од београдског Храма Светог Саве почели да пешаче ка Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, како су навели, са жељом да "у духу православља, миром, слогом и достојанством, бране светиње".

Њихов пут би требало би да траје 12 дана, а најавили су да ће присуствовати молитвеном ходу и литији 23. фебруара у главном граду Црне Горе.

Председник опозиционе црногорске странке Права Црна Гора Марко Милачић, који је био испред Храма да испрати младиће, рекао је да ће "момци својим чином исписати историју", у данима када, како каже, Црна Гора исписује историју "у борби за слободу и одбрану светиња".

На испраћај момака пред полазак дошли су и лидери опозиционог Демократског фронта у црногорском парламенту Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

"Млади људи личним примером сведоче како се вреди борити за свој народ и за своју цркву. Проговорила је народна душа Црне Горе. Свака част момци", рекао је Мандић испред Храма.

Кнежевић је навео да ходочаствена литија говори о саборности народа Србије и Црне Горе, без обзира што је подељен у две независне државе, као и о вери у Српску православну цркву.

"Србија и Црна Гора повезане су нераскидивим духовним, историјским и културним везама. Ми ћемо сигурно и у будућности бити две независне државе, али ће Црна Гора и Србија бити једна фамилија", закључио је Кнежевић.

‼️УЖИВО ИЗ КОКИНОГ БРОДА СА ХОДОЧАСНИЦИМА‼️

Posted by Marko Milačić - Prava Crna Gora on Недеља, 16. фебруар 2020.

Група Београдски синдикат објавила је нову песму инспирисану борбом за одбрану светиња у Црној Гори.

“У знак захвалности нашој браћи и сестрама из Црне Горе, што су нам показали како се љубављу и слогом бране вера, наслеђе и људско достојанство. Песму објављујемо на Сретење Господње, са жељом да се у подвигу сјединимо са нашим славним прецима, а у оквиру Недеље о блудном сину, да се подсетимо да су покајање и праштање једини пут ка заједничком спасењу”, написали су у опису песме.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.