Одборници одлучили: нема задуживања за топлану на биомасу

glaszapadnesrbije.rs 29. јануар 2020. године Друштво Коментари

Одборници (фото: ГЗС) (фото: ГЗС)

Одборници нововарошког парламента изгласали су данас одлуку да се одустане од зајма за градњу централне градске топлане на биомасу.

Седница са само овом тачком дневног реда заказана је на захтев председника општине Радосава Васиљевића, који сматра да је зајам у износу од 2.979.000 евра у овом тренутку прескуп за „Енергију Златар НВ“ и општину.

„Нова Варош нема интерес да потпише уговор за топлану на биомасу. Све општине у окружењу: Прибој, Пријепоље, Бајина Башта и Ариље потписаће овај пројекат  јер немају друго решење.  Јуче смо имали позив из канцеларије за јавна улагања из које су нас саветовали да је беспотребно да улазимо у ову врсту инвестиција јер можемо да добијемо гратис топлану на био масу снаге 2,2 мега вата, у вредности  од 250 милиона, без динара учешћа општине, чији је капацитет да греје 50 до 60 хиљада квадрата  јавног или приватног сектора ” , казао је председник општине Радосав Васиљевић. 

Он је нагласио да општина Нова Варош има мали број корисника који користе даљинско грејање и да се проблем квалитетног загрејавања станова и пословног простора може решити на јефтинији начин. Према његовим речима пројектом реконструкције основне школе „Живко Љујић” предвиђена је и реконструкција котларнице са које ће топлотну енергију осим школских просторија добијати и градска дворана, бивша зграда Техничке школе, садашња гимназија, као и зграда општине.

Васиљевић је казао да је завршетак топлане планиран за 15.октобар 2020.године. Укупна квадратура износи око 12 хиљада квадрата.

Директор предузећа „Енергија” Зоран Ђокић, казао је да иако су на основу претходне одлуке предузете поједине радње, као што су испитивања, одређени пројекти, али се слаже да не постоји финансијско оправдање за задуживањем.

„Донета је одлука да се топлана гради на плацу где је некад било грађевинско предузеће  ’Радник’. Извршена су испитивања, пројекти, имали смо четири одобрења за ту инвестицију, међутим, не знамо да ли имамо кредибилитет да задужимо нашу децу у нарердних 20. година”, рекао је Ђокић.

Он је истакао да котларница у ОШ „Живко Љујић” може да греје скоро пола града, с тим што би због специфичности климе на овом подручју, где температуре зими падају и испод 20. подеока, били принуђени да задрже постојеће котлове на мазут или би они били замењени котловима који користе гориво са мање сумпора.

Глас Западне Србије

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.