Западна Србија дестинација са сталним порастом туристичких посета и ноћења

glaszapadnesrbije.rs 03. децембар 2019. године Туризам Коментари

Трећа туристичка конференција регије Западне Србије, фото: ГЗС Трећа туристичка конференција регије Западне Србије, фото: ГЗС

Туристичка организација регије Западна Србија уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомумикација организовала је трећу Туристичку конференцију Западна Србија, која се одржава ове године у хотелу Панорама на Златару.

Након успешно организоване две конференције на Златибору и Тари, намера је да се окупи туристичка струка како би се сумирали годишњи резултати, као и да се представе даљи планови за развој туризма, не само регије Западнa Србијa као једне од најпросперитетнијих туристичких регија, већ и целе Србије.

“Ове године акценат конференције је на управљању туристичком дестинацијом и развоју туристичких производа, а новина је да ће бити предочени и примери добре праксе и из иностранства”, казао је директор ТО Регија Западна Србија Мирослав Рађен.

Рађен је истакао да овој конференцији присуствују представници Истарске развојне агенције, Туристичке заједнице Умаг, као и колеге из Црне Горе. Предвиђено је и предавање госта из Шведске које ће бити занимљиво за све туристичке раднике.

Лабовић: Туристчка 2019. оборила све рекорде, настављамо јачим интензитетом следеће године

Конференцији је данас присуствовала и директорка ТО Србија Марија Лабовић, која је истакла да на основу резултата закључно са октобром месецом 2019. године са сигурношћу може да се каже да је у односу на исти период прошле године забележен даљи раст туристичких долазака и ноћења у Србији.

“Можемо да закључимо да ће 2019. бити нова рекордна година када су резултати у туризму у питању. То је за нас јако важно, за нашу земљу, али нас то обавезује да треба да наставимо још ефикасније и у 2020. години. Ту мислим на све чиниоце у туризму од пружаоца услуга до институција које се баве промоцијом свих дестинација како би привукли још већи број туриста, односно да што дуже остану у Србији и и имају већу потрошњу”, нагласила је Лабовић.

Она је казала да је Западна Србија јако важна за туризам Србије, нарочито када се говори о богатству туристичке понуде коју ова регија има али и по резултатима које остварује сваке године када је број туристичких долазака и ноћења у питању.

“Сарадња ТО Регија Западна Србија са то Србије је јако добра што је веома битно, да постоји синергија, јер заједничким улагањима постижемо боље резултате, тако и наш глас може даље да се чује”, мишљења је Лабовић.

Директорка ТО Србија Марија Лабовић, фото: ГЗС Директорка ТО Србија Марија Лабовић, фото: ГЗС

Директорка ТО Србије је казала да ће следеће године фокус бити на промоцији културно – историјског наслеђа које се прожима кроз већину туристичких производа које Србија има, а идеја се базира на авантурама духа јер је то последња брошура коју је ТО Србије објавила а која се управо бави културно – историјским наслеђем.

“Планирамо да ту тему додатно разрадимо како бисмо је проткали кроз све сезоне и кроз туристичке производе који нису само искључиво везани за културно – историјско наслеђе”, прецизирала је Лабовић.

Бојана - гондола

Она је подсетила да чињеница да је око 100 хиљада туристичких ваучера подељено много пре рока показује колико је велико интересовање, и најавила да је план да се и у 2020. години настави са овим активностима, јер како је рекла доприноси да се продужи боравак домаћих туриста на дестинацији, али и да се још већи број домаћих туриста одлучи да свој одмор проведе у Србији.

Пуцаревић: Златар од заборављене до топ туристичке дестинације

Директор ТО Златар Бранко Пуцаревић је истакао да је велика одговорност бити домаћин оваквом скупу посебно када се има у виду да је планина Златар дуго година била заборављена туристичка дестинација.

“Међутим та ружна статистика се променила, па само у овој години имамо изграђених преко 120 апартмана, нови хотели, пешачке стазе, а све то уз помоћ ресорног министарства и ТО Србије. Успели смо да вратимо Златар на туристичку мапу Србије, а 2019. година биће рекордна са преко 120 хиљада остварених ноћења”, казао је Пуцаревић.

Он је истакао да је прва асоцијација на Златар, Специјални резерват природе Увац и краљ небеских висина белоглави суп, али и златарски сир, пита од хељде, али пре свега оно чиме се цела Србија поноси а то је гостопримство.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.