Продавница „Старог села“ у Сирогојну (Видео)

zlatiborpress.rs (Мирјана Ранковић Луковић) 16. новембар 2019. године Друштво Коментари

Продавница - Сирогојно (foto: Мирјана Ранковић Луковић)

Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно, поред тога што чува архитектуру, дух и обичаје једног времена, такође негује и народну радиност овог краја што је посебно занимљиво туристима који посећују етно-село. Производи занатлија старих заната и мноштво других употребних предмета налазе се у продавници Музеја која је основана 1992 године.

Улазак у продавницу Музеја „Старо село“ у Сирогојну подсећа на улазак у неко старинско време о којем су причале наши дедови и баке. Овде миришу колачићи од шљиве, лековите златиборске траве, лучевина, упредена вуна саткана у старинске ћилимове и саџаде, бељена платна, печена глина… Све су то сачиниле вредне руке занатлија златиборског краја.

Сирогојно

Сирогојно

Сви традиционални пољопривредни производи које можете затећи у продавници су заштићени, напомиње Вида Павловић. Овде се могу наћи и купити  злакушка грнчарија у којој се, кажу, припрема најздравија и најукуснија храна; ту су и предмети од дрвета: кашике, варјаче, качице од познатих качара из  Рожанства, и плетени предмети од корпара из Сирогојна.  Заштини знак овог села, али и светски познати бренд – производи сирогојнских плетиља и везиља, такође плене пажњу посетилаца. Заступљени су и други производи  занатлија чију традицију негује Етно-село,  кроз њих чувајући душу Златибора.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.