Ученици се опорављају након тровања, инспекција затворила објекат брзе хране

ppmedia.rs 21. јун 2019. године Друштво Коментари

Деца под будним оком лекара, директор Зоран Дробњак, Део средњошколаца смештених у пријепољској болници фото: ppmedia.rs ( А. Ровчанин)

Деветнаест средњошколаца из Нове Вароши, ученика првог и другог разреда, задржано је на болничком лечењу у Пријепољу и Ужицу због симптома тровања брзом храном.

Сви они су јели јела са роштиља са мајонезом купљена у једном импровизованом објекту брзе хране, који се налази у непосредној близини школе. Након контроле санитарне инспекције објекат, где су ђаци купили храну, затворен је јер није испуњавао основне хигијенсе услове за рад. На надлежнима је да утврде стварне узроке због којих су се деца отровала.

Дому здравља у Новој Вароши јавило се 50 пацијената од којих је 23 упућено на болничко лечење, а њих 19  је задржано. Данијела Васиљевић пр Здравственог центра у Ужицу каже да је у пријепољској Општој болници задржано је њих десеторо, а у ужичкој деветоро средњошколаца.

– Деца су задржана на инфективним одељењима, стање им је стабилизовано и нико од њих није животно угрожен – казала је Васиљевићева.

Према  речима лекара, сва збринута деца имају повишену температуру, жале се на болове у потиљчном делу,костима и мишићима и имају стомачне тегобе. Директор Опште болнице у Пријепољу др Зоран Дробњак каже да су деца под будним оком те да им је укључена терапија.

Деца под будним  оком лекара, директор Зоран Дробњак, Деца под будним оком лекара, директор Зоран Дробњак, (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

– Родтељи немају разлога за бригу, деца су стабилно, ординирана им је терапија и нон стоп их прате лекари. Сви симптоми указују да је у питању тровање, међутим тачан разлог оболења деце знаће се када стигну анализе надлежнх стручних служби – истакао је Дробњак.

Начелница санитарне инспекције Снежана Тадић казала је за Новости да је свих 19 ученика дало изјаву да је конзумирало храну коју су купили у објекту ППТР "Миломир Обућина" у Новој Вароши.

– Сви ученици су јели храну која је садржала мајонез као додатак. Инспектор је на основу затеченог стања у објекту донео решење о забрани коришћења просторија, уређаја и опреме. Узети су брисеви руку раднице, радних површина, опреме и уређаја. Такође узет је узорак воде из објеката и наложен ванредни санитарни преглед – нагласила је Снежана.

Забринути родитељи испред болнице у Пријепољу, Забринути родитељи испред болнице у Пријепољу, (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

Родитељи ученика кажу да су деца и раније ту куповала храну, и да проблема није било.

Новости и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.