Kрстарење кањоном Увца

ppmedia.rs 16. јун 2019. године Туризам Коментари

Krstarenje meandrima Uvca Krstarenje meandrima Uvca (foto: zlatarinfo.rs)

Увац – Kањон Увца једна је од све атрактивних туристичких дестинација у Србији. Kривудави меандри, најдужи пећински систем у Србији и колонија Белогравог супа маме све више посетилаца да се отисну на крстарење.

Од бране на Растокама која грли увачке воде отискају се глисери, бродови и катамарани кроз зелене воде ове планинске реке. Већ четири деценије је како је река прерасла у вештачко Увачко  језеро настало потапањем њене долине између Нове Вароши и Сјенице. Увачки кањон познат је по лепоти коју чине укљештени меандри, њих тринаест у низу.

„Језеро је дуго 27 километара, можда најатрактивнији потез укљештених менадара, који меандирају под углом од 270 степени и поједини су високи и више од 100 метара“, каже Стево Радовановић, кооридантор за туризам Природног резервата Увац.

Meandri Uvačkog jezera Меандри Увачког језера (foto: Раде Прелић)

Kањон обилује пећинама, а Ушачка, Ледена и јама Бездан чине највећи спелеолошки систем у Србији дуг 6185 метара. На осам степени туристима су доступне две дворане Ледене пећине које поседују украсе, стубове, окамењене драперије и бигрене каде, а које нису осветљене због заштите животињског света у њој.

„Претпоставља се да је стара од 25 до 35 милиона година и састоји се од 12 дворана. Средином седамдесетих година истраживања су открила четири изузетно ретке врсте слепих мишева и посебна врста стоноге карактеристична само за пећине Пештерске висоравни“, наводи Радовановић.

Увачке воде имају више од 24 врсте риба, у кањону борави више од 170 врста птица, али најпознатији становници и заштитни знак су белоглави супови. Ови господари Увачког кањона су највећа птица на нашим просторима, лешинар са распоном крила до три метра којима је до недавно претило изумирање.

„Почетком деведесет са пет хиљада јединки остало је седам гнездећих парова. Тада је отворено прво хранилиште и у цео процес заштите се укључила држава, тако да данашња колонија броји око 500 јединки, од којих су око 140 младунци. Друга смо колонија у Европи после шпанске која има око 30 хиљада јединки“, каже Радовановић.

Слика белоглавих супова над кривудавим меандрима је слика Западне Србије која обилази свет, слика која одузима дах са неких од видиковаца Молитва или Велики врх. Због њих су кањон Увца туристи прозвали и Српски колорадо.

Зоом и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.