На пумпама веће цене горива

ppmedia.rs 28. мај 2019. године Економија Друштво Коментари

Бензиска станица у Бродареву Бензиска станица у Бродареву (foto: ppmedia.rs - А. Ровчанин)

Гориво у Србији наставља да поскупљује готово свакодневно. На већини бензинских пумпи бензин БМБ 95 поскупео је у петак на 154,6 динара (мада има и станица где је скупљи за динар до два), а евродизел стаје 165,5 динара за литар.

Они који имају скупоценије аутомобиле и сипају квалитетније врсте горива, били су непријатно изненађени јер је супербензин достигао 165,1, а супердизел чак 171,5 динара!

– Шта год нам стручњаци објашњавали, чињеница је да плаћамо папрено скупо гориво, међу најскупљима у Европи, региону, што свакако није примерено нашим примањима – каже Дејан Живановић из Врчина. – При томе само је код нас дизел скупљи од бензина, и то знатно. Да бих наточио 40 литара у резервоар, сада ми треба 50 и више евра!

Бензиска станица у Бродареву, фото: www.ппмедиа.рс А.Ровчанин

Гориво у Србији крајем јануара коштало је знатно мање него данас, пет месеци касније. Бензин је био јефтинији за 10,4, евродизел за готово седам динара, баш као и супердизел, док је “јачи” бензин коштао 11,6 динара мање.

Српски нафташи објашњавају да је цена сирове нафте типа брент на светским тржиштима знатно порасла: 25. јануара коштала је на светским берзама 61,59, а у петак 67,44 долара за барел.

Ремонт рафинерије

Последњих  година смо, поред поскупљења нафте изазваних разним светским кризама и трговинским ратом САД и Kине, имали и друге разлоге за скок цена на пумпама.

Последњи скок цена, тврде трговци дериватима, добрим делом је узрокован и ремонтом наше рафинерије јер је гориво морало да се допрема из иностранства, што поскупљује крајњи производ.

Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.