Сутра почиње реконструкција ОШ „Живко Љујић” у Новој Вароши

glaszapadnesrbije.rs 27. мај 2019. године Коментари

ОШ „Живко Љујић” у Новој Вароши, фото: РИНА ОШ „Живко Љујић” у Новој Вароши, фото: РИНА

Реконструкција нововарошке Основне школе „Живко Љујић” почиње сутра и трајаће, по пројекту, осам месеци. Преко владине Канцеларије за јавна улагања издвојено је 490 милиона динара за те намене.

„Ми као одговорна локална самоуправ смо уз велику подршку Министарства просвете уложили много напора и енергије у обнову старе школе, где је урађен пројекат енергетске ефикасности у који је министарство уложили негде око 10 милиона динара. промењена је столарија на целој згради и урађена је и термоизолација. Из буџета општине издвојена су значајна средства за асфалтирање школског дворишта што нас је коштало 4 милиона динара и у две учионице смо урадили међуспратну конструкцију. Такође смо издвојили и за комплетну опрему у свих 12 учионица како столица за децу и клупа, тако и савремене табле са маркерима. Сада стара школа носима само такав назив, а у њој је све ново”, рекао јез а агеницју РИНА председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Реконструкција  Школе  почиње сутра, фото: РИНА Реконструкција Школе почиње сутра, фото: РИНА

Он се захвалио владиној Канцеларији за јавна улагања што су препознали потребу локалне самоуправе да им помогну.

„Школа је стара 45 година што и није много, али због материјала из тог времена који су се користили, зграда је веома енергетски неефикасна. Са адаптацијом направићемо и велику уштеду у буџету. Велики новац смо издвајали за енргенте, мазут и лож уље, јер се школа грејала на котларницу која је гористила то гориво. Само смо 2016. на 2017. издвојили милион евра из буџета за енергенте. Реконструкција неће обухватити само школу од 3.000 квадрата већ и школску дворану где ће се мењати столарија, кров, термоизолација свих зидова и промена радијатора”, навео је Васиљевић.

Према његовим речима од уштеде на енергетима општина ће моћи да издваја средства за друге пројекте, улице и путеве.

„Ових дана из Канцеларије за јавна улагања очекујемо расписивање јавне набавке за водоснабдевање Божетића чија прва фаза износи 138 милиона динара, као и за другу фазу изградње савремене котларнице на биомасу која износи негде око 150 милиона динара”, каже Васиљевић.

Председник општине Нова Варош истакао је да ће се из буџета локалне самоуправе издвојити једино 1,5 динара за надзор.

Владимир Борисављевић одговорни извођач радова и представник конзорцијума фирми које ће изводити радове на школи захвалио се Канцеларији на поверењу.

„Одлично смо дочекани и примљени у Новој Вароши. Уложили су велики напор за припрему објекта за почетак. Фирме које ће изводити радове су `Гранит плус` из Ужица и `Стандар Ивиз` група из Београда. Ради се о изузетно добром пројекту, тотална реконструкција је у питању а радиће се и са веома квалитетним материјалнима”, рекао је Борисављевић за агенцију РИНА.

ОШ „Живко Љујић” у Новој Вароши (foto: РИНА)

Директор ОШ „Живко Љујић” Ристо Поповић истиче да је одавно почето са новим режимом наставе због адаптације школе.

„Радујемо се да ћемо после осам месеци имати конфорне услове за бољи рад. Ово се уклапа са стратегијом развоја образовања у РС и у неком моменту ћемо испутнити услове за једносменски рад, сада га имамо само у млађим разредима. Очекујемо разумевање и ученика, и родитеља и наставника за услове који су тренутно а биће и наредних осам месеци. Старији разреди су у другој смени која се одржава у средњој школи, и часосви им почињу у 14:10, због срдњошколаца којима прва смена траје до тог времена”, рекао је Поповић за агенцију РИНА.

Он је поменуо да тренутно школа броји 780 ученика, али да се тај број сваке године смањује. Прошле године су имали највећи пад у броју ученика, јер су у први разред уписали само два одељења, док ће ове године бити уписано ђака за три разреда.

РИНА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.