Пада интересовање за железницу због старих возова и спорих пруга

ppmedia.rs 07. април 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: srbvoz.rs)

Главни разлог за мање интересовање за превоз железницом треба тражити у споријој динамици генералног ремонта барске пруге, као и застарелом возном парку. Рекао је генерални директор Директората за железнички саобраћај у црногорском министарству саобраћаја, Милан Банковић.

Kако је навео, црногорска влада је пре 13 година покренула велики инвестициони циклус и у том периоду у железничку инфраструктуру и у набавку нових возова и ремонтовање возова, локомотива и вагона уложила 180 милиона евра.

“Највећи део улагања односи се на генералне ремонте пруга и санацију слабих тачака у пружном појасу”, рекао је Банковић.

У том периоду реализован је комплетан генерални ремонт са електрификацијом и даљинским управљањем никшићке пруге и паралелно ремонт барске пруге од границе са Србијом до укрснице Kос, у укупној вредности већој од 150 милиона евра, додао је он.

Према његовим речима, у возна средства је уложено више од 30 милиона евра у истом периоду, при чему је за нове возове издвојено 13,5 милиона евра”.

Он је додао да је од 2006. године поред целе никшићке пруге ремонтовано и близу 50 одсто барског дела пруге кроз Црну Гору, док је Србија урадила око 25 одсто свог дела.

“Време путовања веома утиче на путнике из међународног саобраћаја и ту је тешко вратити поверење док се не заврше ремонти барске пруге, макар на нивоу од 70 одсто пређашњих брзина”, истиче Банковић.

Међународни саобраћај је, рекао је он, имао веома озбиљно смањење, тако да је број путника у међународном саобраћају у односу на 2007. годину мањи и четири пута.

“Ово је, пре свега, проузроковано стањем барске пруге, односно дугим временом путовања”, рекао је Банковић.

Главни разлози кашњења возова су због смањења брзина на појединим слабим тачкама на прузи, која су уведена док се не изврши потребна санација, затим због инвестиционог одржавања пруга, а повезана су са прекорачењем времена дозвољеног за извођење радова, односно неопходних прекида саобраћаја, као и због недовољног броја исправних возних средстава, закључио је Банковић.

Тањуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.