Хале издају – џабе

glaszapadnesrbije.rs 07. април 2019. године Друштво Коментари

Inova Kokin Brod Траже инвеститоре – у опремање уложено 15 милиона динара (фото: zlatarinfo.rs)

Инвеститоре у бившој фабрици „Инови“ чека 24.000 квадрата и прикључци за струју и воду. Предузеће „Авдић“ запошљава 150 радника

У склопу Програма подршке развоју пословне инфраструктуре у 2019. години, општина Нова Варош ће уз помоћ Министарства привреде извршити реконструкцију спољне хидрантске мреже пословне зоне „Инова“ на Кокином Броду. Реализацијом овог пројекта пословна зона “Инова” ће бити комплетно опремљена за нове директне инвестиције и отварање нових радних места, јер се отварају услови за потписивање још два уговора са новим компанијама које би запослиле најмање 40 нових радника.

Тим поводом индустријску зону "Инова" данас је посетио народни посланик Крсто Јањушевић и са председником општине Нова Варош Радосавом Васиљевић разговарао са власником јединог корисника пословног простора.

Посета народног посланика Крста Јањушевића пословној зони Инмолд, фото: ГЗС Посета народног посланика Крста Јањушевића пословној зони Инмолд, фото: ГЗС

Предузеће "Авдић" из Пријепоља бави се производњом кондиторских производа и у овој индустријској зони су две године.

"Наша обавеза је била да да запослимо 50 радника. Обавезу смо испунили и до сада смо уложили у машине преко два милиона евра, а ове године ћемо уложити још милион. Наше производе извозимо на простору бивше Југославије, Бугарску, Шведску, Русију, Северну Македонију" каже власник предузећа Фико Авдић. 

Он истиче да је одскоро почела производња нових производа и да је за почетак уложено пола милиона евра.

"Све до сада смо искључиво радили и улагали сопствена средства или уз помоћ кредита, од државе нисмо користили никаква подстицајна средства, али ћемо ове године први пут аплицирати за неповратна средства која даје држава за отварање нових радних места и за куповину машина. Имамо срећу да наши запослени долазе из околних села Рутоша, Радојине, Кокиног Брода, Сеништа тако да за сада немамо проблем са радном снагом", казао је Авдић . Он је рекао да је за њихову производњу заинтересован амерички инвестициони фонд као и да су ово предузеће препознали као стабилног партнера.

Производни погон предузећа "Авдић", фото: ГЗС Производни погон предузећа "Авдић", фото: ГЗС

У прилог томе говоре запослени радници којих је тренутно око 150. Бранкица Матијевић задовољна је условима рада и тврди да јој посао није тежак као и да би оваквих фирми требало да буде више у нововарошком крају. Њен колега Алекса Лапчевић истиче да је у овој фирми од почетка производње и да су примања редовна а послодавци коректни. 

Милица Лапчевић је такође у овој фирми од почетка и каже да је задовољна примањима. "За нас из овог краја овај посао је много важан, посао је добро плаћен, радимо муж и ја и сасвим лепо можемо да живимо од наших плата", тврди она.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић подсећа да су услови у индустријској зони веома повољни јер се простор издаје за нула динара а једини услов је запошљавање што већег броја радника. Он је потврдио да предузеће Авдић у Новој Вароши запошљава тренутно највећи број радника, али и да су у потрази за новим инвеститорима.

"Ми овде имамо око 24 хиљаде квадрата, очекујемо долазак нових инвеститора јер се све више њих распитује. Наш посао је да им издамо опремљен простор са омогућеном струјом, водом и условима за противпожарну заштиту коју до сада нисмо имали. Нама је у овом моменту држава много помогла кроз пројекат реконструкције спољне хидрантске мреже, који се директно односи на противпожарну заштиту, што је био основни услов за долазак нових инвеститора, јер је тај недостатак био основни разлог зашто су многи од њих одустали", истиче Васиљевић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.