Појачана контрола вожње деце и везивање појасева

novosti.rs 11. март 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Илустрација)

Припадници Министарства унутрашњих послова - Управе саобраћајне полиције спровешће од данас до 17. марта појачану контролу.

Припадници Министарства унутрашњих послова - Управе саобраћајне полиције спровешће од данас до 17. марта појачану контролу коришћења сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Ова међународна акција ће почети сутра у свих 29 држава које су чланице организације ТИСПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција), саопштио је МУП.

Припадници саобраћајне полиције ће спровести појачану контролу усмерену, пре свега, на санкционисање возача који не користе сигурносне појасеве, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и оним возачима који децу превозе на непрописан начин.

Према резултатима најновијих истраживања Агенције за безбедност саобраћаја, проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Републици Србији је око 83 одсто, а на задњим седиштима свега 12 процената.

Такође, према подацима ове Агенције, око 52 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин.

Од почетка 2019. године, у својству возача или путника у моторним возилима, погинуло је 15 особа које нису користиле сигурносни појас, од којих је шесторо задобило смртне повреде услед испадања из возила, наводи се у саопштењу.

Према изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, који је ступио на снагу 3. априла 2018. године, казна за невезивање појаса је 10.000 динара.

Према овом закону, велике казне прете онима који не превозе децу на адекватан начин, тј. у ауто-седиштима. Запрећене су казне од 100.000 до 120.000 динара, одузимање дозволе у трајању од најмање осам месеци, од 13 до 15 казнених поена, наравно у зависности од тежине прекршаја.

Закон јасно каже да у моторном возилу на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година. Дете ниже од 135 центиметара превози се везано у одговарајућем хомологованом безбедносном седишту, које је причвршћено за возило у складу са декларацијом произвођача возила, односно произвођача безбедносног седишта, осим у возилима за јавни превоз путника.

Извор: Тањуг/ Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.