Otvoren Sajam turizma u Beogradu

Rade Prelić 21. фебруар 2019. године Туризам Коментари

Sajam turizma 2019 Sajam turizma 2019 (foto: Rade Prelić)

U Beogradu je danas počeo Međunarodni sajam turizma, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi. 

Ljajić je naglasio da je devizni priliv od turizma u 2018. koji je iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezulatat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Stategijom razvoja turizma. 

“To je i najveća vrednost. Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili startegiju je taj rezultata postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekracija, nego ga države prepoznaju kao industriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje”, kaže Ljajić. 

Naglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama turista što je, kaže, odličan rezultat.

“Nećemo stati na ovome, planovi za ovu godinu su vrlo optimistični između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega 1,9 miliona i dostizanje cifre od dva miliona stranih turista”, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni. 

Sajam turizma 2019 Sajam turizma 2019 (foto: Rade Prelić)

Srbija, naglasio je, mora da prati savremene trendove u turizmu i navike turista na globalnom nivou, i da ide u korak sa tim navikama. 

“Navika je da mladi preko okena sve više žele da posete nove, neotkrivene destinacije. To je naša šansa, tu vidimo priliku za dolazak novih turista”, poručio je Ljajić.

Novi trend je, kaže, i da turisti žele da imaju veći broj manjih odmora, takozvane vikend odmore. 

“Svesni smo da nismo destinacija za prvi odmor, ali smo odlična destinacija za drugi i treći odmor”, rekao je Ljajić i dodao se 53 odsto turista na globalnom nivou se odlučuju na takve vidove vikend odmora.

Treća velika pormena, naveo je ministar, kojoj treba da se Srbija prilagodi i da joj ide u susret jesu velike tehnološke promene i digitalizacija. 

Ljajić je naveo da tri četvrtine populacije imaju pametne telephone i koriste internet tokom putovanja, a da 52 odsto navodi da je važno da imaju digitalnog turističkog vodiča.

Za odluku turista gde će se uputiti na odmor važna je, kaže Ljajić, i bezbednost destinacije, tako da 49 odsto putnka na globalnom niovu ističe to kao jedna od glavnih motiva za izbor destinacije.

“To je takođe naša velika šansa, želimo da šaljemo poruku da su region i Srbija stabilni”, rekao je ministar. 

Naveo je i da Srbija sa Bugarskom i drugim državama nekadašnje SFRJ želi da kreira zajednički turistički proizvod i da svi zajedno na taj način pošalju poruku mira. 

“Želimo da sajam doprinose rastu globalnog turističkog prometa i u regionu i da učesnici ostvare važne kontakte za budućnost”, kaže Ljajić. 

Štand Zlatara na Sajamu turizma 2019. godine u Beogradu Stand Zlatara na Sajamu turizma 2019. godine u Beogradu (foto: Rade Prelić)

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizma velika šansa za poslvnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije. 

“Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri”, rekla je Angelkova i zahvalila Vladi srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističckog proizvoda i njegovoj promociji. 

Poručila je da je turizam ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, navodi, posetilo 9,3 miliona turista. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.