Овај белоглави суп толико је заволео Турке да му не пада на памет да се врати у Србију

blic.rs (В. Лојаница) 30. јануар 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Белоглави суп Добрила (foto: Фонд за заштиту птица грабљивица /РАС Србија/)

Птица која се прошлог пролећа излегла на литицима Увца, а која је крајем 2018. пронађена изнемогла и промрзла на југу Турске, здрава је да полети и одлепрша у слободу, али – неће.

Да ли због тога што се припитомила у краткотрајном ропству, или из нарави којом је пленила од рођења, не знају ни орнитолози упућени у њено путешествије. Kао ни то шта ће се са њом даље дешавати.

Наш белоглави суп, који је приликом марикања на Увцу због мирноће и умиљатости добио име Добрила, пронађен је 12. децембра у околини града Диербак.

Промрзла и гладна добрила 12. децембра пронађена у Турској Промрзла и гладна Добрила 12. децембра пронађена у Турској (foto: Фонд за заштиту птица грабљивица /РАС Србија/)

Турско Министарство пољопривреде и шумарства надлежне из Србије је известило да је пронађен суп са нашом маркицом и да ће после опоравка под надзором ветеринара бити пуштен на слободу.

То је и учињено, и кад је Добрила ојачала, винула се под небо. Међутим, само неколико дана касније пронађена је близу турско–сиријске границе. Готово смрзнуту и изгладнелу затекао ју је један чобанин који је у помоћ птици позвао војску из оближње карауле. Граничари су збринули Добрилу која је недуго затим опет допала ветеринара.

Добрила са турским граничарима Добрила са турским граничарима (foto: Фонд за заштиту птица грабљивица /РАС Србија/)

После другог опоравка, када је процењено да је здрава, Добрили је допуштено да рашири крила и оде. Али…

- Турци сада не знају шта више да раде са Добрилом. Више пута су је пуштали, али она се увек враћа као веран пас. Kажу да је некако питома, сумњају да ју је сточар који ју је први нашао кришом држао и хранио код куће. На тај начин ју је припитомио, а она научила да једе из руку и тражи храну од људи. И опет ће је пустити, али сумњају да ће се поново вратити, питају шта да раде са њом - кажу у Фонду за заштиту птица грабљивица.

Припитомила се: Добрила код турског ветеринара Припитомила се: Добрила код турског ветеринара (foto: Фонд за заштиту птица грабљивица /РАС Србија/)

Одавде подсећају да је још екипа биолога која је радила на маркирању супова у Резервату увац запазила Добрилу док је још била беба.

- Приметили су да се изузетно питомо понаша приликом рада са њом и обележавања. Толико је имала фино понашање да је постала миљеница екипе. Са Добрилом су направљене селфи фотографије за успомену, и прирасла је свима за срце, па је добила и такво име. До сада  нисмо имали овакво понашање наших "дивљих" птица - поручују из Фонда.

И селфи је мирно прихватила: Суп Добрила приликом маркирања на Увцу И селфи је мирно прихватила: Суп Добрила приликом маркирања на Увцу (foto: Фонд за заштиту птица грабљивица /РАС Србија/)

У природи је белоглавог супа да као младунци одлете далеко, а касније се врате "у завичај". Барем они који преживе повратак. Шта ће бити са Добрилом – непознаница је, јер она за сада не да не жели да се врати него уопше и неће на слободу.

У Фонду за заштиту птица грабљивица, као једини начин да Србија врати своју птицу, тренутно виде ваздушни транспорт.

Заправо, да Добрилу авионом врате у Србију, као некад Уроша Нејаког, белоглавог супа који је повређен пронађен у Пољској. Да ли ће држава обезбедити средства за Добрилин лет, још није познато.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.