“Обећање лудом радовање”

29. јануар 2019. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Деценијски проблем житеља Пријепоља са депоновањем смећа напокон је решен, из тренсфер станице саграђене у Струговима камиони свакодневно селектовану отпад одвозе на депонију Дубоко у Ужице. Ове зиме грађани Пријепоља могу да уживају у воденим спортовима у затвореном базену који је прошле године саграђен у дворишту градске школе “Владимир Перић Валтер”. Стопа незапослености на историјском је минимуму када је у питању град на Лиму, томе је допринело отварање бројних предузећа а по највише рудника на Чадињу, одакле се свакодневно пут Горњег Милановца преко моста у Шарампову превезе више стотина тона руде. На том послу вредно ради око 100 младих рудара, чија просечна плата износи око 80 хиљада динара. Ово су само нека од обећања које су у медијима дали људи који воде општину Пријепоље. Kренимо редом, да се подсетимо бар дела онога, што смо требали да добијемо.

Тако је први човек општине Драгољуб Зиндовић, скоро на почетку свог мандата, помпезно најавио за лист “Полимље” 1. новембра 2016. године да је фирма из Словеније заинтересована да у месту Стругови код Пријепоља гради трансфер станицу за селектовање комуналног отпада по европским стандардима, а пројекат би са милион евра могла да помогне Влада Словеније.

Strugovi Локација у Струговима идаље чека Словенце (foto: ppmedia.rs)

-Ако средства буду одобрена, радови ће почети на пролеће – казао је у позну јесен те 2016. године Зиндовић.

Након једне године тапкања у месту председник се поново огласио у “Полимљу” 28. новембра 2017. године када је саопштио да је Влада Републике Словеније подржала пројекат и у буџету за 2018.годину определила Пријепољу донацију вредну 800.000 евра.

-Влада Словеније је подржала пројекат изградње трансфер станице за комунални отпад у пријепољској општини и одобрила 800.000 евра за ове намене, казао је за „Полимље“ тада председник општине Драгољуб Зиндовић.

Обећање да ће “Словенци” решити проблем са депоновањем смећа председник је дао само десетак дана, након што је обећао изградњу затвореног базена. Наиме, 16. новембра 2017. године Општина Пријепоље добила је начелну сагласност од надлежних из Kанцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије за финансирање изградње затвореног базена у овом граду. Базен би био намењен пре свих младима, ученицима основних и средњих школа али и осталим грађанима казао је помпезно председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић.

Bazen Да би се окупали у затвореном базену грађани Пријепоља по свему судећи мораће да чекају још коју годину

– Још увек нисмо одредили тачну локацију где ће се базен градити. У ребалансу буџета који ћемо усвојити на наредној Скупштини планираћемо средства за израду пројектно техничке документације за изградњу базена, затим ћемо по убрзаној процедури расписати тендер и одабрати фирму која ће обавити тај посао да би већ почетком 2018 године могли да распишемо тендер за изградњу базена – тврдио је тада Зиндовић. Међутим, све је остало мртво слово на папиру.

Уз телевизијске камере 1. фебруара 2018. године машине су стигле на мост у Шарампову праћене комплетном општинском свитом, те су помпезно кренули радови на санацији моста у Шарампову, што је свакако обрадовало све грађане Пријепоља. Извођачи радова на санацији моста у Шарампову, „Нови Пазар – пут“ и „Јединство“ из Ужица уведени су званично тада у посао чиме су почели да теку уговорени рокови од 150 дана за окончање обимних грађевинских радова.

Почетак радова на санацији моста у Шарампову Почетак радова на санацији моста у Шарампову

– Важан дан за Пријепоље и све наше грађане. Почињемо реконструкцију каменог моста у Шарампову захваљујући средствима Kанцеларије за јавна улагања Владе Србије у укупном износу од око 65 милиона динара. Надам се да ће извођачи испоштовати рокове а они су 150 дана и почели су данас да теку. Да ће то бити тако уверени смо и због околности да смо одабрали реномирану европску кућу за ову врсту делатности – Саобраћајни институт ЦИП из Београда који се овде појављује као пројектант и као надзорни орган. Извођачи радова су такође наше реномиране фирме, „Нови Пазар – пут“ са подизвођачем „Путевима“ из Пријепоља и „Јединство“ из Ужица. Све то доприноси нашем оптимизму да ће 1. јула Пријепоље добити још један мост са свим неопходним садржајима, да ће ова саобраћајна комуникација која се кориости преко 100 година бити једнако сигурна а о лепоти и функционалности да и не говоримо, рекао је тада председник општине Драгољуб Зиндовић.

Most Стара ћуприја још увек чека неимаре

Ипак, врло брзо све је кренуло по злу, радови су стали а уместо модерне саобраћајнице Шарампов је практично одсечен од остатка општине, што је приморало бројне привреднике да због пада промета затворе своје радње, последњи пример за то је пекара Арена.

Ниске температуре током фебруара погодовале су давању обећања, тако је председник 9. фебруара ексклузивно за “Полимље” најавио да ће енглески гигант “Металфер” отворити рудник  бакра, олова, злата и сребра на локалитету Чадиње.

-Према информацијама које сам добио, план је да се, у припремној фази, ископа најмање 20.000 тона руде. Она ће за сада бити транспортована до Горњег Милановца где ће, у флотацији тамошњег Рудника олова и цинка бити организовано издвајање метала чији се укупан проценат бакра, олова, злата и сребра креће око 7 одсто, знатно изнад процента руде у Бору који је деценијама у експлоатацији, каже Зиндовић. Паралелно са интензивним ископавањем руде радиће се инфраструктура у самом руднику како би се што пре ископ руде вишеструко увећао. Не треба заборавити да су процењене резерве руде преко седам милиона тона, казао је Зиндовић.

Rudnik Енглеза још увек нигде на видику

Међутим, уместо рудника, базена, решеног проблема депоновања смећа, житељи Пријепоља, поред бројних афера на које намерно нећемо потсећати, добили су хапшења одговорних у Центру за социјални рад, што је први пут у историји да је неки директор јавног предузећа док је на функцији лишен слободе. Исто тако инспектори Посебног одељења за сузбијање корупције из Kраљева шпартају свакодневно градом на Лиму и чешљају пословања јавних предузећа и установа, због тога никога у овој средини не би изненадило да новинске ступце, предвиђене за хронику поново пуне приче из Пријепоља.

Да, за све што смо навели кривицу сносе, по старом добром обичају вероватно медији. Због тога очекујемо неку нову конференцију за ” пробране медије” где ће нам све то и бити саопштено. Или можда неки нови конкурс за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, када ћемо због свог писања бити поново кажњени, а новац отићи код “тетке” и другара.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.