Прелазно решење још траје

ppmedia.rs 21. јануар 2019. године Друштво Коментари

Депонија Друглићи у Прибоју Депонија Друглићи у Прибоју (foto: ppmedia.rs)

Иницијатива за изградњу санитарне депонија Бањица, којом треба да се реши проблем одлагања отпада из Прибоја, Пријепоља, Сјенице и Нове Вароши, покренута је пре 15 година. Тренутно је актуелно прелазно решење – изградња трансфер станице из које би се смеће из ове четири општине возило у Ужице.

То прелазно решење подразумева да се на делу простора који је предвиђен за санитарну депонију Бањица, а који се налази на граници општина Прибој и Нова Варош, поред Лима, изнад језера Потпећ, формира трансфер станица у којој би се смеће из ових општина претоварало, компресовало ради смањења запремине, а затим одвозило у санитарну депонију „Дубоко“. Средства за израду пројектно -техничке документације у износу пет милиона динара Министарства за заштиту животне средине пребачена су на рачун Регионалне депоније Бањица, следи расписивање тендера, а директор Регионалне санитарне депоније Бањица, Д.О.О, коју су формирале четири општине Љубенко Васиљевић , каже да очекује да трансфер станица, проради до краја године.

– Пре годину дана поновна иницијатива за решавање овог проблема, који је дуги низ година у ћорсокаку, потекла је од стране представника локалне самоуправе у Прибоју који су због тога били у посети Министарству заштите животне средине . Министар Триван је после тог састанка одредио представника, експерта за ову област који се упознао са постојећом документацијом и обећао потребну стручну помоћ. Министар је тада изразио спремност и да помогне у обезбеђивању средстава, рекао је за наш лист Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

Садашње несанитарне депоније које користе ове општине не одговарају прописаном начину одлагања отпада, а највише загађују реку Лим, у чијој су непосредној близини. Најкритичнија ситуација је на депонији Стањевине која се налази на обали Лима, на улазу у Пријепоље и са које се смеће у огромним количинама гура у Лим.

Основано предузеће

Највећи део пројектне документације за депонију која је до сада урађена, финансиран је средствима Европске уније преко програма ЕУ ПРОГРЕС. Пре шест година формирано је и „Друштво са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим комуналним отпадом на територији Општине Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеница Регионална санитарна депонија ДОО Нова Варош“. Седиште предузећа је у Новој Вароши. Предузеће има ПИБ, матични број, запослене и директора.

Комшијске несугласице

Несугласице између представника општина које би требало да граде Бањицу трају у континуитету. Нововарошани су оптуживали представнике Прибоја и Сјенице да не плаћају обавезе, па тако саботирају рад формираног предузећа и коче долазак страних донација. Из Прибоја би одговарали да у Новој Вароши не постоје ни кадровски ни технички капацитети да се изведе тако сложен и важан пројекат. Прибојци су пре пет година „запретили“ комшијама из Нове Вароши да им више неће допустити одлагање смећа на депонију у Друглићима која је још увек у употреби и која такође представља неадекватно решење и велики извор загађења реке Лим.

Извор: Данас, Саша Бјелић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.