Епископ Филарет тражи од СПЦ да га рехабилитује

politika.rs ( Јелена Чапија) 15. децембар 2018. године Друштво Коментари

Владика Филарет Умировљени епископ Филарет (foto: Д. Гагричић)

Раз­ре­ше­ни вла­ди­ка ми­ле­шев­ски пи­смом се обра­тио па­три­јар­ху Ири­не­ју и Си­но­ду, под­се­ћа­ју­ћи на свој ста­тус и сме­ну.

Вла­ди­ка Фи­ла­рет за­тра­жио је од па­три­јар­ха срп­ског Ири­не­ја, чла­но­ва Све­тог ар­хи­је­реј­ског си­но­да и Са­бо­ра да га, ка­ко је на­вео у свом пи­сму, у пот­пу­но­сти ре­ха­би­ли­ту­ју.

„Ва­ша све­то­сти, да Вас под­се­тим да сте ми ре­кли да ће­те пра­ти­ти ак­тив­но­сти до Са­бо­ра, и да ће­те мој зах­тев за ре­ха­би­ли­та­ци­ју ре­ши­ти, а са­да по­но­во ис­ти­чем зах­тев да ме ре­ха­би­ли­ту­је­те. На­по­ми­њем да је ово мо­ја по­след­ња мол­ба и мо­је по­след­ње пи­сме­но обра­ћа­ње у ве­зи са мо­јом ре­ха­би­ли­та­ци­јом”, на­во­ди се у пи­сму ко­је је вла­ди­ка Фи­ла­рет, раз­ре­ше­ни епи­скоп ми­ле­шев­ски, упу­тио па­три­јар­ху срп­ском Ири­не­ју, као пред­сед­ни­ку Си­но­да, и чла­но­ви­ма овог цр­кве­ног те­ла. 

Ње­го­во пи­смо упу­ће­но 20. но­вем­бра ју­че је об­ја­вље­но на по­је­ди­ним ин­тер­нет пор­та­ли­ма. Вла­ди­ка Фи­ла­рет освр­нуо се, из­ме­ђу оста­лог, и на свој са­да­шњи по­ло­жај, на­во­де­ћи да је све­штен­ству и мо­на­штву за­бра­њен кон­такт са њим и иро­нич­но се освр­ћу­ћи на то да је гост у сво­јој епар­хи­ји (тре­нут­но бо­ра­ви у ма­на­сти­ру Све­те Тро­ји­це у се­лу Бо­же­ти­ћи). Та­ко­ђе, епи­скоп Фи­ла­рет на­вео је да сма­тра да је прог­нан из Епар­хи­је ми­ле­шев­ске „без ика­квих оправ­да­ња ко­ја се осла­ња­ју на ка­но­не и за­ко­не” и да је уве­рен да иза ње­го­ве сме­не, као и сме­не не­ких дру­гих епи­ско­па, а у пи­сму је име­ном на­вео још и вла­ди­ку Ге­ор­ги­ја и Ар­те­ми­ја, сто­ји аме­рич­ка ам­ба­са­да. 

„Из­гле­да да вла­ди­ка Ар­те­ми­је, Ге­ор­ги­је и ја ни­шта ни­смо ра­ди­ли не­го смо пот­кра­да­ли цр­кву. Ка­ко исти­ну го­во­ри­ли ми и ви, и ва­ма и на­ма, она­ко Бог по­мо­гао и Све­ти Са­ва. Исти­на се зна и исти­на је јед­на, да иза свих сме­на у Са­бо­ру Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве сто­ји аме­рич­ка ам­ба­са­да”, на­во­ди се у пи­сму вла­ди­ке Фи­ла­ре­та.

Он се освр­нуо и на раш­чи­ње­ње Ар­те­ми­ја, на­во­де­ћи да се из­гу­био траг пи­са­ним до­ку­мен­ти­ма, до­ка­зном ма­те­ри­ја­лу при­пре­мље­ном за Са­бор ка­да се рас­пра­вља­ло о ка­нон­ској кри­ви­ци та­да­шњег епи­ско­па ра­шко-при­зрен­ског. На кра­ју пи­сма вла­ди­ка Фи­ла­рет је по­звао па­три­јар­ха Ири­не­ја да сре­ди ста­ње у цр­кви „док још ни­је ка­сно”, као и да „све сво­је не­га­тив­не од­лу­ке за све нас ста­ви­те ван сна­ге, а на пра­гу ве­ли­ких ју­би­ле­ја на­ше све­те Цр­кве”. 

Ка­ко нам је по­твр­ђе­но, пи­смо епи­ско­па Фи­ла­ре­та је­сте сти­гло у Па­три­јар­ши­ју у Бе­о­гра­ду. Ме­ђу­тим, об­ја­шње­но нам је да Си­нод мо­же да ис­пи­ту­је слу­чај, при­пре­ма ма­те­ри­ја­ле и из­ве­шта­је за Све­ти ар­хи­је­реј­ски са­бор, али ово нај­ви­ше цр­кве­но те­ло је­ди­но мо­же да до­но­си ко­нач­не од­лу­ке ко­је се ти­чу ар­хи­је­ре­ја. Та­ко је би­ло и у слу­ча­ју ка­да је епи­скоп Фи­ла­рет раз­ре­шен упра­вља­ња Епар­хи­јом ми­ле­шев­ском 2015. го­ди­не. Си­нод је офор­мио ко­ми­си­ју ко­ја је ис­пи­ти­ва­ла рад вла­ди­ке Фи­ла­ре­та, са­ста­вио из­ве­штај о то­ме и на осно­ву ње­га га при­вре­ме­но раз­ре­шио упра­вља­ња епар­хи­јом.

Ко­нач­ну од­лу­ку о ње­го­вој сме­ни до­нео је Са­бор, на вр­ло бур­ној сед­ни­ци, ко­ја је за­по­че­ла под­но­ше­њем пе­ти­ци­је 21 епи­ско­па да се ис­пи­та­ју си­нод­ске од­лу­ке о при­вре­ме­ном раз­ре­ше­њу епи­ско­па Фи­ла­ре­та и Ге­ор­ги­ја (ко­ји је та­ко­ђе та­да раз­ре­шен упра­вља­ња Епар­хи­јом ка­над­ском). У на­став­ку за­се­да­ња вла­ди­ци Фи­ла­ре­ту је пр­во, на пред­лог па­три­јар­ха Ири­не­ја, дат рок од го­ди­ну да­на да ис­пра­ви не­до­стат­ке у сво­јој епар­хи­ји, али је су­тра­дан ипак, ка­ко је на­ве­де­но у зва­нич­ном са­оп­ште­њу Са­бо­ра, трај­но раз­ре­шен упра­вља­ња Епар­хи­јом ми­ле­шев­ском. На истом за­се­да­њу вла­ди­ка Ар­те­ми­је, ко­јег у пи­сму по­ми­ње вла­ди­ка Фи­ла­рет, трај­но је ис­кљу­чен из цр­кве­не за­јед­ни­це.

Извор: Политика

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.