Нови систем контроле спречиће злоупотребе у катастрима

ppmedia.rs 01. децембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација (foto: Taнјуг)

Републички геодетски завод (РГЗ) покренуо је нови систем, софтвер који омогућава да се прати свака промена на предмету који се налази у процедури у катастру, а у случају да неко измени податке, о томе ће остати „писани траг“

На овај начин, саопштио је РГЗ, уводи се контрола рада државних службеника и функционера како би се спречиле евентуалне „корекције“ предмета који се налазе у процедури.

„Kако би се избегле ситуације које би могле довести у сумњу непристрасност и законитост поступања запослених у катастру, односно спречиле евентуалне индиције о постојању корупције и злоупотребе службених овлашћења, са лицима запосленим у државним органима и организацијама јединица локалне самоуправе, јавним предузећима, као и јавним бележницима и јавним извршитељима, комуникација се обавља искључиво писаним путем, како би о свакој предузетој радњи постојао писани доказ“, изјавио је директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

Из РГЗ-а подсећају да грађани не морају више да чекају у редовима у катастрима откако је успостављен еШалтер који од 1. јула ове године користе канцеларије јавног бележника.

Наводе и да су путем апликације „Промет непокретности“ нотари надлежним службама у катастру доставили 85.001 исправу, од којих је обустављено 4.935, односно 5,81 одсто.

Извор: Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.