Више стипендија за студенте

ppmedia.rs 27. новембар 2018. године Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Илустрација, новости)

Број ученичких и студентских стипендија биће повећан, а увећаће се и новчани износ тих примања за све категорије, укључујући и оне највеће. Ово је предвиђено изменама Закона о ученичком и студентском стандарду, а министар просвете Младен Шарчевић рекао је, представљајући овај пропис на седници скупштинског Одбора за образовање и науку, да је циљ да најбољи академци имају најбоље услове.

Овим законом предвиђено је и да студентска одмаралишта добију допунску делатност, па ће ту студенти моћи да се баве научним истраживањима, да организују обуке, конференције… На седници су образложене и измене Закона о основама система образовања којима ће бити регулисано дигитално уређење просветног система.

Представљен је и Предлог закона о Фонду за науку, којим ће досадашње пројектно финансирање науке бити замењено финансирањем пројеката преко Фонда за науку. За тај фонд из овогодишњег буџета планирано је 500 милиона динара, а за 2020. годину чак пет милијарди динара, од којих би 350 милиона било намењено Фонду, а 4,65 милијарди за научно-истраживачке пројекте.

Најављено је и доношење закона о институционалном финансирању научних радника, који би младим научницима омогућио сигурне приходе. Тај пропис ће омогућити да се бирају најбољи и пројекти који су потребни, док су до сада бирани сви, како научници не би остали без примања.

Такође, Математичка гимназија у Београду и Змај Јовина гимназија у Новом Саду постаће институције од националног значаја.

Чланови одбора поменули су и случај Више медицинске школе у Ћуприји, која се суочава са низом проблема, а министар Шарчевић је навео да ће овај случај бити решен када се заврши спајање виших школа у академије, а тај посао приводи се крају.

На седници Скупштине Србије која почиње у уторак наћи се Предлог закона о Фонду за науку и допуне Закона о патентима, док ће се о осталим прописима расправљати на некој од наредних седница.

Извор: Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.