Виши суд Ужице пресудио: Незаконит избор директорке Центра за социјални рад у Пријепољу

glaszapadnesrbije.rs 30. октобар 2018. године Друштво Коментари

Sabira Hadžiavdić - Samir Tandir (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Виши суд у Ужицу објавио је пресуду којом се решење Скупштине општине Пријепоље од 13. новембра прошле године, кад је Сабира Хаџиавдић именована за директора Центра за социјални рад „Пријепоље”, поништава као незаконито. Суд је решавао по тужби Радомиле Пјановић из Пријепоља, а пресуду 11. октобра ове године изрекао судија Раденко Зечевић.

Тужиља је навела да је СО Пријепоље на седници од 13.11.2017. именовала Сабиру Хаџиавдић, дипломираног правника, за директора Центра. И додала да су се на конкурс, поред изабране Сабире, јавили и она, Радомила Пјановић, као и Миљко Радуловић.

У тужби је даље наведено:

„Управни одбор Центра је саставио листу кандидата који испуњавају законске услове и на тој седници УО, одржаној 24.10.2017. троје од петоро чланова УО, и то Горан Лазаревић, Нада Глушчевић и Рада Дивац, ставили су примедбе да нису могли да се упознају са чињеницом да ли сви кандидати испуњавају услове конкурса, нити да се упознају са планом рада којег су кандидати били дужни да поднесу...Због притиска председника УО нико није износио мишљење о кандидатима јер ништа о њима и плановима рада нису знали, па је тада једногласно као кандидат изабрана Сабира Хаџиавдић и мишљење је без образложења достављено Скупштини општине. Кандидати нису позивани на разговор нити достављали доказе о својим организаторским способностима...

Presuda za izbor direktorke

Изабрани кандидат не испуњава услове предвиђене законом у погледу рада од 5 година у струци са факултетском дипломом. Из извештаја Републичког фонда ПИО којег је тужиља прибавила 25.10.2016. види се да Сабира Хаџиавдић има само две године рада са завршеним факултетом, и то као адвокатски приправник... при чему се приправнички стаж не може узети као рад у струци.”

У одговору на тужбу, Општина Пријепоље коју је као тужену заступао правобранилац Јасмин Шеховић, истакла је да су наводи тужиље у целости нетачни. Да није поднела доказе о примедбама троје чланова УО, ни доказе о пристиску председника УО. Наведено је, такође, да је сва документација са доказима о радном искуству Сабире Хаџиавдић, достављена Министарству

Делилац правде је напослетку утврдио, после извођења доказа:

„По ставу овог суда УО Центра је приликом утврђивања листе кандидата погрешно одлучио да кандидат Сабира Хаџиавдић испуњава услове за избор директора из члана 124. став 1. Закона, у погледу потребног радног искуства у струци од пет година. Суду није била доступна документација коју је уз своју пријаву за конкурс поднела кандидат Сабира Хаџиавдић. Суд је од Скупштине општине Пријепоље и Центра затражио достављање списа предмета који се односе на избор, али СО није поступила по налогу суда. Центар је обавестио суд да је документација достављена Скупштини општине, а затим прослеђена Министарству за рад. Али, Министарство у року од 30 дана није доставило документацију суду нити обавестило о разлозима недостављања.”

Суд је затим затражио те податке од филијале фонда ПИО у Пријепољу из којих се види да Сабира Хаџиавдић не испуњава услове за пријаву на конкурс из члана 124. став 1 Закона о социјалној заштити који прописује најмање пет година радног искуства у струци.

Суд је, такође, обавезао Општину Пријепоље да туженој исплати 90.000 на име трошкова поступка.

Против ове пресуде дозвољена је жалба Апелационом суду у Крагујевцу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.