Никола Селаковић открива споменик ратницима 1912-1918.

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 29. октобар 2018. године Друштво Коментари

У славу јунака слободе припреме за светковину У славу јунака слободе припреме за светковину (foto: Д. Гагричић)

*Свечаност 1. новембра у 14 сати, на Тргу војводе Петра Бојовића.

Наш земљак, Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије Александра Вучића, откриће 1. новембра у Новој Вароши споменик јунацима   палим за слободу Србије у ратовима 1912-1918. године.

Ово је за наш портал  у понедеељак пре подне рекао Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош и Одбора за подизање споменика.

Свечаност поводом Дана општине и века одбране Србије у  Великом рату одржаће се 1. новембра у 14 сати на Тргу војводе Петра Бојовића,  уз освећење белега и војне почасти..

Академски вајар Небојша Савовић – Нес из Горњег Милановца, аутор  је мермерног споменика  окер боје, високог  2,6 метара.

Белег попут крајпуташа, висок 2,6 метара, на травнатој подлози Белег попут крајпуташа, висок 2,6 метара, на травнатој подлози

Радници и инжењери Одељења за инвестиције у понедељак су  на платоу  око споменика обављали последње радове - постављајући травнату подлогу  и прилазну стазу. Јуче је речено да ће споменик имати расвету и видео-надзор.

Иницијатива за подизање споменика   у славу и част 1.200 заборављених  јунака  са подручја нововарошке општине, који су кости оставили на ратиштима  и у заробљеничким логорима или савезничким болницама, покренута је пре 10 година, на почетку припрема за обележавање  100-годишњице  ослобођења од Турака. Општинско веће Нове Вароши је  11. марта 2015. године донело  одлуку о подизању белега,  уз сагласност урбаниста одлучило о локацији, затим формирало Одбор који је бринуо о радовима. 

На плавом правоугаонику,  у првом плану, је споменик - извод из пројекта уређења Трга На плавом правоугаонику, у првом плану, је споменик - извод из пројекта уређења Трга (foto: Д. Гагричић)

  У Удружењу потомака ратника 1912-1918. године „Војвода Петар Бојовић“ кажу да  се у време  оскудице и сиромаштва у Старом Влаху нису залагали за велики и скупи споменик, већ за скромно обележје, које  ће бити, не само одавање поште и враћање дуга бесмртним јунацима, већ и белег оној Србији коју је волео, ценио и  поштовао свет.Ватар у леђа у овој  акцији  била је подршка  Николе Селаковића. 

Дан општине и 100-годишњице  завршетка Великог рата биће обележени и свечаном академијом и отварањем две  сталне поставке у завичајном одељењу Народног  музеја из Ужца – спомен-собе војводи  Петру Војовића, док ће у другој експонати сведочити о Великом рату у нововарошком крају и из кога се кући вратио тек сваки трећи од 2.000  војника.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.