Кад је Нова Варош ослобођена 1918.?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 26. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Нова Варош – поглед на цркву и касарну изнад Шопота

Цео век је прошао, а у Новој Вароши није познат датум ослобођења града и Старог Влаха 1918. године од окупатора?

У књизи „Нововарошки крај кроз историју“ (Нова Варош,  1991., група аутора) наводи се само “брзо наступање Српске војске и ужурбано одступање аустријских јединица“,  уз бежанију  швапских удворица и помагача.

`Рашку област је у Великом рату  ослободила   Друга армија, наступајући  преко Косова, крајем октобра 1918. године. Вероватно у  ратним дневницима, архивским списима и другој грађи и књигама има појединости о датуму уласка јединица у Нову Варош и околне градове, њиховим командантима, те како их је народ дочекао ..? 

 Драгоцена би, свакако, била сведочанства  о тим данима,  да, у првом реду.  угледају светлост дана на изложби или на страницама медија. пошто се приближава  датум обележавања  Идући у сусретјубилеју  – 100-годишњице одбране Србије у Великом рату,  аутор ових редова писмом (мејлом) затражио је   појединости од завичајног одељења ужичког Музеја и других установа...

Истина,  датум ослобођења 1918. године није тако значајан историјски међаш као 1. новембар 1912. године, када су Нова Варош и Стари Влах ослобођени од Турака. Ипак, тај дан заслужује помен и место у  сталној поставци о Првом светском рату у нововарошком  крају. 

Пре неколико дана Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу, потврдио је да ова установа располаже са делом поодавно прикупљене грађе о Великом рату.

– Имамо  документ у коме пише да је Пријепоље коначно ослобођено 31. октобра 1918. године и то без борби.  Настављамо трагање за осталим подацима,  а и за суседне општине –  Прибој и Нову Варош – каже Пушица.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.