Вечни белег јунацима Старог Влаха

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 25. октобар 2018. године Друштво Коментари

У славу јунака слободе  –  одужен део дуга прецима (Фото: Д. Гагричић) У славу јунака слободе – одужен део дуга прецима (Фото: Д. Гагричић)

Аутор споменика у славу 1.200 ратника 1912-1918. године академски вајар Небојша Савовић – Нес из Горњег Милановца. Вертикала од мермера, попут традиционалних крајпуташа, висока 2,6 метара. Свечано откривање 1. новембра у 14 сати, уз освећење и војне почасти.

Споменик у славу и част 1.200 јунака  са подручја нововарошке општине, палих за слободу Србије у ратовима 1912-1918. године, подигнут је  на постамент у четвртак (25. октобра) поподне, на око педесетак метара од бронзане скулптуре  војводе Петра Бојовића, на тргу који носи његово име. 

Заборављеним прецима,  који су ратовали свуда где је требало бранити заставу отаџбине, огњиишта и право на слободу и   људско достојанство: против Турака, Бугара, Шваба, Арнаута –  споменик ће бити откривен   1. новембра у 14 сати. Светковина је,   уз освећење,  војне почасти и поздравне речи, поводом  Дана општине Нова Варош и  века одбране Србије у Великом рату. 

Академски вајар  Небојша Савовић – Нес из Горњег Милановца аутор  је белега  од мермера, висине 2, 6 метара.. У сарадњи са вајаром, радове је извела фирма „Сакс-мермер“ из Горјана, код Ужица.

У камену голгота и васкрс,  обележје после сто година У камену голгота и васкрс, обележје после сто година

–  Споменик је вертикала чистих облика својствених савременом изразу, надахнута традиционалним обележјима крајпуташа, који темом, формом и материјалом имају дубоко усађено памћење у неколико генерација – истиче аутор. На врху  споменика је крстолики прорез, отворен ка небу, са традиционалним оцилима. У отвору крста је стилизовани голуб раширених крила,,,

У дну споменика исклесан је рељефни ловоров венац,  изнад кога је натпис: У славу и част 1200 погинулих  ратника 1912-1918“,  док је на супротној страни епитаф: „Прецима за незаборав,  потомцима за сећање“. 

Вајар Савовић подсећа да  је нови споменик  на Тргу војводе Петра Бојовића  засебан, добро одмерен симбол целине. Белег од камена (мермера) светло окер боје, што асоцира на боју пешчара, биће  у травнатој површини на рубу поплочаног платоа и неће реметити постојећи концепт, композиционо следећи традиционално постављање обележја у том времену.

Белег попут  традиционалних крајпуташа и скулптура војводе Бојовића Белег попут традиционалних крајпуташа и скулптура војводе Бојовића

Грађевински инжењер Бобав Васиљевић  каже да ће наредних дана бити настављено насипање тампона и уређење  платоа око споменика, а да ће идуће године започети радови на уређењу  дела Трга према Вртићу.

Иницијатива за подизање споменика  ратницима 1912-1918. године покренута је пре 10 година, на почетку припрема за обележавање  100-годишњице  ослобођења од Турака. Општинско веће је пре три године  прихватило захтев Удружења потомака ратника 1912-1918. године и, уз сагласност урбаниста, доделило локацију. Чланови Одбора  за подизање споменика - Раде Васиљевић (председник), Милан Бјелић, Радиша Филиповић, Бобан Васиљевић, Рада Стојановић, Дејан Грбић, Милан Кнежевић и Радивоје Бујишић  -  у последње две  године  бринули су о избору идејног решења, обезбеђењу средстава и подизању белега.

Споменик од три тоне подигле су дизалице предузећа  Иб.-инжињеринг и  Јелика Споменик од три тоне подигле су дизалице предузећа Иб.-инжињеринг и Јелика

Споменици Мишићу и Обреновићу  

Вајар  Небојша Савовић – Нес клесао је споменик војводи Живојину Мишићу у Горњем Милановцу, а аутор је више белега  личностима из лозе Обреновића у таковско-рудничком крају и попрсје краља Александра Карађорђевића. Тренутно ради  на рељефном украшавању храма Светог Саве на Врачару.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.