Бициклом прешли 1.000 километара у част Солунаца

politika.rs/Tanjug Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Након десет дана и око 1.000 километара пређених бициклом како би обележили стогодишњицу од пробоја Солунског фронта у Првом светском рату, припадници Удружења „Пријатељи 72. Специјалне бригаде” вратили су се у Београд, завршну тачку маратона „Стазама Солунаца - Слободни синови”. Међу бициклистима је и један Нововарошанин, Ђорђе Лапчевић.

Ту су, спомињући једну од најславнијих битака Првог светског рата - за Добро Поље, чији је централни део био усредсређен на планински масив Ниџе и врх Кајмакчалан - положили по камен са Кајмакчалана на Осматрачницу у Пионирском парку.

Пензионисани пуковник и вођа ове четрнаесточлане експедиције Миодраг Капор рекао је да су током 1.000 километара дугог пута, који је почео у Панчеву, обишли 19 меморијала, што споменика што гробаља, а нека од њих и обележили како би путници намерници знали шта они представљају, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Бициклом прешли 1.000 километара у част Солунаца Бициклом прешли 1.000 километара у част Солунаца

„У сваком рату гину војници, али ако постоје држава, породица и потомци, онда они нису умрли. Прелазећи сваки милиметар ове трасе, осећали смо све веће поштовање према тим јунацима и свугде настојали да подсетимо и на догађаје, али и на све оне мале, непознате људе који су заправо учинили та херојска дела. Молимо државу да се спасу од заборава свих оних 1.200.000 умрлих у том рату, који су дали своје животе да бисмо ми данас слободно живели”, рекао је он.

Присутне је поздравио и начелник Одељења за традиције и ветеране Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране Србије пуковник Драган Милковић.

„Министарство одбране и Војска Србије препознали су овај пројекат као пројекат од великог значаја за вредновање и чување традиција. Евоцирањем успомена на храбре претке, њихову патњу и подвиге, показали сте како се чува и вреднује традиција. Министарство одбране и Војска Србије ће наставити да раде на чувању сећања на претке, посебно оне који су дали највише - своје животе”, рекао је он.

Четрнаест чланова експедиције је током путовања обишло Поликастро, Зејтинлик, Кајмакчалан, села Бач, Добровени и Скочивир, Битољ, Прилеп, Штип, Зебрњак код Куманова, Врање, Ниш, Ражањ, Параћин, Лапово, Тополу и Опленац, саопштило је Министарство одбране.

Бициклом прешли 1.000 километара у част Солунаца Бициклом прешли 1.000 километара у част Солунаца


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.