Ласте најавиле берићет, овца ојагњила четворо јагњади

ppmedia.rs 21. септембар 2018. године Друштво Коментари

Четири јагњета одједном нико није очекивао Четири јагњета одједном нико није очекивао (foto: ppmedia.rs)

Лимском долином одјекнула је вест да је у домаћинству породице Марјановић овца ојагњила чак четири јагњета. Ово није чест случај, па власник са поносом истиче да је срећан што се овај феномен догодио баш у његовом тору.

Породица Предрага Марјановића из околине Велике Жупе, код Пријепоља сточарством се бави више од пола деценије. У правој малој мини фарми овог домаћинства налази се тридесетак оваца и исто толико алпских коза, док двориштем шпартају кокошке и друге ситне животиње. Колико је природа непредвидива показује случај њихове овце која на свет донела чак четворо јагњади. Предраг каже да је био изненађен када је угледао четворо идентичних здравих јагњади и да овај божији дар није очекивао.

"Чуо сам овцу како мекеће и када сам ушао у шталу имао сам шта да видим, јагањци су били већ на својим ногама и скакутали око овце. До сада се дешавало да овце ојагње двоје или троје али ово први пут видим", у даху прича овај вредни домаћин.

Природа је била ипак јача од жеље и могућности животиње која није имала довољно млека да нахрани четворо јагњади, па је двоје убрзо одбацила од себе. Ипак, домишљати домаћин покушао је вештачком храном да спаси двоје одбачених јагањаца, међутим једно је угинуло а друго које је преживело деца су назвала од милоште Милутин.

Несвакидашњи случај јаре и јагње сисају заједно испод  алпске козе Несвакидашњи случај јаре и јагње сисају заједно испод алпске козе (foto: ppmedia.rs)

Милутина је задојила коза, иако је ветеринар рекао да јагње никако не сме да сиса козије млеко.

"Суђено му је да живи", закључује Предраг.

Више јагњади значи и више посла, али то за породицу Марјановић не представља проблем, у помоћ када затреба прискачу и најмлађи, синови Рашо (8) и Вук (6) који и ако су још мали могу да помогну оцу.

"Наш задатак је да помажемо оцу да овце и козе лакше утера у тор", стидљиво кажу ова два малишана.

Да ће лепа вест стићи у дом Марјановића, наслутиле су каже Предраг птице ластавице које су свиле гнездо управо у стаји где се овца ојагњила. Њима су се каже највише обрадовала деца.

Ластавице свиле гнездо у стаји породице Марјановић Ластавице свиле гнездо у стаји породице Марјановић (foto: ppmedia.rs)

"Прозори на штали стоје нон стоп отворени како би птице могле слободно да лете. Оне једу и инсекте па је знатно мање мува на нашој малој фарми", у шали каже Предраг.

Иначе, Предраг Марјановић се бавио приватним бизнисом више од 20 година, међутим пре неколико година решио је да напусти вишедеценијски посао, да затвори фирму и да се посвети природи и здравом начину живота на селу. Поред сточарства ова вредна породица обрађује и десетак хектара пољопривредног земљишта на којем узгаја своће и поврће.

Лубеница успева и у Великој Жупи Лубеница успева и у Великој Жупи (foto: ppmedia.rs)

Вишак меса, сира и поврћа пласирају углавном на тржиште у Пријепољу и околним градовима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.