Животопис војводе Бојовића у фељтону „Новости“

zlatarinfo.rs 24. август 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Породица Петра Бојовића 1902. године ( Фото: из Каталога Народног Музеја у Чачку)

Редови фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ из пера новинара Драгољуба Гагричића прате ратнички пут и судбину најзнаменитијег Старовлашанина.

У петак, 24. августа, „Вечерње новости“ започеле су објављивање  фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ новинара Драгољуба Гагричића.

Поводом стогодишљице одбране Србије у Великом рату,“Новости“ у 10 наставака доносе зрнца  из богатог животописа славног Златарца, најзнаменитије личности Старог Влаха – војводе Петра Бојовића. Аутор је бирао грађу из записа, ратних дневника, часописa, мемоарa, из књига које сведоче о  животном путу, али и кључним догађајима и победама Српске војске у шест ратова, од 1876-1918. године.

Читаоци имају прилику да сазнају о путешествију породице Бојовић – од Васојевића до Србије,  одласку питомца Артиљеријске шклоле на бојиште, те како је  Бојовић, једини команант армије – рањен на првој борбеној линији и како су битке у којима је командовао Првом армијом – код Куманова и у пробоју Солунског фронта - биле посмртно звоно  за две монархије: Отоманску и Аустроугарску.

Ратници,  генерал Петар Бојовић прати престолонаследника  Александра Карађорђевића на Јелаку , 1918. године Ратници, генерал Петар Бојовић прати престолонаследника Александра Карађорђевића на Јелаку , 1918. године

Занимљива су сведочанства како је Бојовић  два пута био роб: у детињству и под старост, зашто је одликован 41 пут, потом оспораван, па сахрањен без икаквих војних почасти и – деценијама  заборављен?!

Војводини биографи, истина малобројни,  најчешће заобилазе неке догађаје и одлуке у  животу Бојовића, у првом реду његово однос  према „црнорукцима“ у „Солунском процесу“ 1917. године, па  одбијање да служи окупатору 1941. године, те подршку Дражи Михаиловићу или последњи чин животне драме ратника у 87. години живота.

Редови фељтона (на страницама и порталу „Новости“) подсећају на трагичну судбину отаџбине, војводе Бојовића и војске, као и на дуг повратка на стражу завичаја, али и на чудне путеве нестанка и тешкоће у сакупљању  заоставштине.

Негде у позним годинама војвода Петар Бојовић  је, кажу, говорио:

- Мој живот, то су наши ратови...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.