Удружење КудеС: Организујемо Нушићијаду у Београду

zlatarinfo.rs 17. август 2018. године Друштво Коментари

Nusicijada Илустрација: фото ГЗС

У суботу, 18. августа 2018, са почетком од 18 часова, београдски Дорћол Платз биће место сусрета пријатеља фестивала Нушићијада, Ивањичана и пријатеља Ивањице, али и свих оних истинских заљубљеника у хумор, слободу мишљења, забаву и уметност. На овом првом од два догађаја које УГ КудеС организује у оквиру прогнаног а слободног фестивала, госте очекује “Нушићијада у малом” са бројним познатим лицима и пријатељима овог празника смеха и радости.

Са првим сумраком публици ће се “Из угла виновника” обратити глумац Петар Божовић, пријатељ фестивала и један од оних који се највише залагао за обнову, 2010. године. Наставак програма резервисан је за сатиричаре и хумористе, Зорана Кесића, екипу редакције Њуз.нет и Драгољуба Дражу Петровића, који ће бити “Виђени за Ивањицу”.

Концерт гудачког квартета Wондер Стрингс, као и плесна импровизација “Расплеши се/Промена правца” биће музичко-сценски интермецо након кога следе још и фрагменти из монодраме “Наши дани” Радослава Миленковића, као и станд-уп схоw “Није то за вас, то је о вама!” Дарка Митровића. Дружење у импровизованој ивањичкој чаршији на Дорћолу биће настављено уз џез јамм сессион квинтета, а завршен спојем старе и модерне кафане, када ће уз кафански оркестар наступити и ДЈ Продавац Меда.

Паралелно са програмом слободне Нушићијаде посетиоци ће моћи да виде и две изложбе - “Нушић у карикатури”, изложбу која је приказана у Ивањици 2017. године, на отварању фестивала. Изложбу Новог оптимизма “Карикатуре од наших живота” састављену од радова Предрага Кораксића Коракса, који ће је и отворити, и Душана Петричића, пратиће и филм снимљен на недавно завршеним Данима оптимизма у Шапцу.

Дечја сцена Нушићијаде, успостављена 2013. на фестивалу у Ивањици, пронаћи ће свој кутак и на Дорћол Платзу, па ће у оквиру слободне Нушићијаде бити одржане радионице за децу: “Дечја права” у реализацији Иве Ераковић и “Позориште сенки” које ће са децом састављати маме из “Тхрее Маммас’ Тхеатре”. “Светло у мраку”, ватрени перформанс Хаос аниматора, закључиће дечји програм као један од омиљених садржаја малих нушићеваца.

Прогана, а слободна Нушићијада биће прилика да сви посетиоци учествују и у снимању филма “Слобода је предуслов достојанства” који ће бити специфични резултат окупљања.

Слободну Нушићијаду у организацији удружења КудеС подржали су, поред извођача, многи уметници међу којима су редитељи и глумци Горан Марковић, Кокан Младеновић, Никола Ђуричко, Горица Поповић, Сергеј Трифуновић, Миљан Прљета, Петар Стругар, Весна Станковић, Ђорђе Живадиновић Гргур, музичари Влатко Стефановски, Владо Георгиев, Драгољуб Ђуричић, Марчело, Федор Вртачник, Бане Лалић, али и јавне личности као што су Маша Милеуснић, Драган Илић, Горица Нешовић, Милојко Пантић и многи други.

Плакат Нушићијада

Наставак слободне Нушићијаде заказан је за 23. август 2018. када ће на приватном имању у Ивањици бити настављено нушићевање у организацији удружења КудеС.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.