Завичајне почасти војводи Петру Бојовићу

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 18. јул 2018. године Друштво Коментари

Завичај се одужио Бојовићу – председник Општине Радосав Васиљевић у Мишевићима (Фото Р. Прелић) Завичај се одужио Бојовићу – председник Општине Радосав Васиљевић у Мишевићима (Фото Р. Прелић)

Народ варошког краја се у последње три деценије, уз помоћ државе, одужио славном земљаку спомеником, спомен-чесмом, називом трга, градњом пута, низом књига и приредби, а припрема се спомен-соба у Музеју.

На завршници свечаности „Војводи у част“, уприличеној поводом 160- годишњице рођења војводе Петра Бојовића, председник општине Радосав Васиљевић је, поред подсећања на војничку каријеру и заслуге,  истакао да се  народ овог краја,  уз помоћ државе  – одужио дуго година заборављеном земљаку. 

 Говорећи како су се   низале иницијативе  и  акције поштоваоца традиције и корена и дела  војсковође, Васиљевић је рекао  да је .најпре,  пре 30 година, у јесен 1988. године, група ентузијаста организовала “Вече сећања на војводу Бојовића, залажући се за подизање споменика, а белег је, после општејугословенског конкурса за идејно решење и девет  година акције –  откривен на Видовдан 1997. године.

- Бронзана скулптура, рад београдског вајара Миодрага Живковића,  подигнута је 52 године после смрти војводе на тргу између улица Николе Тесле и Солунских ратника.- наглaсио је председник Општине. Одборници СО су 12. априла 1993. године овом тргу, који је носио име маршала Тита, променили име у Трг војводе Петра Бојовића. Уочи подизање споменика,  у славу и част војсковође у Новој Вароши је одржан научни скуп “Живот и дело војводе Петра Бојовића“ и у то време објављена друга по реду књига у издаваштву Србије о славном команданту.

Тих година, а и касније, како је подсетио Васиљевић, у локалној и дневној штампи, као и на телевизији, почели су се појављивати натписи и емисије, отржући од заборава ратнчки пут и заслуге Бојовића. “Златарске новости” су објавиле фељтон „Војевање војводе Бојовића“, бројни  записи сабрани су у књигу „Дозивање  предака“. У Новој Вароши су ђаци и просветари организовали низ приредби и вечери сећања,  а глумци аматери извели представу „Сине, не дирај ми сабљу, док је  Дому културе организовано неколико изложби о животном путу војводе.

–  На уласку у родно село војводе Бојовића, Мишевиће, уз подршку Министарства за рад и борачка питања 2002 године, подигнута је спомен- чесма, око које је касније уређен простор. Ове године општина Нова Варош  санирала је сатру  надстрешницу –  новом, која ће прличити таквом обележију. До Мишевића  је урађен модеран асфалтни  пут и у селу је изграђено више километара путева захваљујући Влади Србије, Војсци Србије и Општини Нова Варош – рекао је Васиљевић и предочио пројекте чија је реализација у току.

Војска Србије дала значајан допринос у Мишевићима,  као и учешћем на светковинама Војска Србије дала значајан допринос у Мишевићима, као и учешћем на светковинама

  – Круна манифестација, којима обележавамо 100-годишњицу Првог светског рата, биће 1. новембра ове године, када ће у завичајном одељењу Музеја из Ужица, бити отворена спомен-соба Бојовића, са поставком експоната о Великом рату, за шта смо  од Министарства културе добили 3.500.000 динара. Војвода Бојовић више неће бити сам на Тргу. Од Дана општине ове године стражу ће му чувати његови окамењени војници, у белегу попут крајпуташа. Споменик за 1200 ратника, од 2000,  колико их је учествовало у ратовима  од 1912-1918, клеше Небојша Савовић, академски вајар из Горњег Милановца.

На крају, Васиљевић је рекао да је на  ове чињенице указао и зато што се ређају захтеви из Мишевића, да се тамо на месту родне куће подигне спомен-кућа Бојовића,  а у школи отвори спомен-соба.

 –  Ови захтеви су, пре свега, чудни,  имајући у виду да оскудевамо у експонатима за изложбу у завичајном одељењу Музеја и да смо увелико закаснили у прикупљању сведочанстава и докумената.

Киша отерала глумце и публику  

Невреме је прекинуло драмско-музички програм „Војводи у част“ на летњој сцени на Тргу војводе Петра Бојовића. Посетиоци су ускраћени да чују монологе из живота Петра Бојовића и мајке Раде у казивању глумаца  Лепомира Ивковића и Катарине Жутић, те песме солисткиње Јање Милишић Крижак, а тек започети наступ Земунског камерног оркестра,  који је мелодијама подсећао на другу половину 19.  и почетак 20. века, прекинуо је пљусак.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.