Школа певања из вика од 23. до 28. јула

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 13. јул 2018. године Друштво Коментари

Брига о подмлатку и наслеђу предака (Фото: Д. Гагричић) Брига о подмлатку и наслеђу предака (Фото: Д. Гагричић)

Осми велики сабор традиционалног певања из вика одржаће се 27. јула

Од 23. до 28. јула трајаће „Школа певања из вика“ у организацији Друштва за неговање традиционалног певања из вика из Нове Вароши.

Часове  школе ће, према речима Радојице Перишића, председника Друштва,  пахађати група од 12 полазника из културно-уметничких друштава, студената музике, ученика музичких школа и чланова етно-група из више места Сребије, као и Нововарошани и комшије који желе да науче или боље упознају ово певање.

Полазнике школе  у малој сали Дома културе подучаваће доктори  етномузикологије Димитрије Големовић и Сања Радиновић, професори на Факултету музичке уметности у Београду и певачи Друштва који су прошлог лета на курсу певања из вика  стекли дипломе инструктора. Пројекат финансира Министарство културе и информисања Србије.

Очување и промоција певања - са  Скупштина Друштва Очување и промоција певања - са Скупштина Друштва

Осми велики сабор традиционалног певања из вика одржаће се  27. јула (петак) у оквиру „Златарфеста“ на малој летњој позорници поред Дома културе.

Пријаве за учешће на Сабору  подносе се  од 16. до 20. јула у Услужном центру Општине, а позиви су упућени и комшијама из Златиборског округа, који годинама наступају на овој смотри. Према раније  утврђеним пропозицијама, жири ( два етномузиколога и један члан Друштва) ће, поред извођења песме, начина одевања и понашања на сцени – додатно вредновати изворност и време настанка (старост) песме.

Ломљење славског колача на Петровдан Ломљење славског колача на Петровдан

Друштво оскудева у средствима за промоцију и очување певања из вика, у првом реду за одласке на низ манифестација.Управни одбор недавно је одлучио да четворица певача, чланова Управног одбора - Мирољуб Ракетић, Рајко Даниловић, Милутин Гујаничић и Радован Јанковић, одлучују о наступима парова на манифестацијама за које организатори Друштву упуте позиве, водећи рачуна  о равномерности и да се шанса пружи и паровима са мање искуства  и лошијим такмичарским резултатима, али и чланови подмлатка укључе у што већем броју. 

На Петровдан – дан оснивања Друштва пре седам година, одржана је годишња Скупштина чланова. Уз сумирање резултата и  договор о задацима и обавезама, обележена је и слава Друштва, на којој учесници солидарно сносе трошкове.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.