Пошта војсковођи Петру Бојовићу

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 09. јул 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Програмом „Војводи у част“ у Новој Вароши се 16. јула обележава 160-годишњица рођења Петра Бојовића.

Одавањем поште, изложбом фотографија и  драмско-музичким програмом „Војводи у част“ у Новој Вароши 16. јула (понедељак) биће обележена 160-годишњица рођења Петра Бојовића (1858-1945), једног од четворице српских војвода с краја 19. и почетком 20. века, учесника шест ослободилачких ратова Србије (1876-1918), начелника Штаба Врховне команде Српске војске и команданта Прве армије у Пробоју Солунском фронта у Првом светском рату.

На вечној стражи - споменик откривен 1997. године На вечној стражи - споменик откривен 1997. године (foto: Д. Гагричић)

Војничким умећем и личном чашћу Бојовић је за живота подигао најлепши споменик у српском роду, а генерације, којима није смео да буде узор, подигле су му белег у завичају, на градском тргу у Новој Вароши. Бронзана скулптура висока 2,7 метара, рад београдског вајара Миодрага Живковића, откривена је на Видовдан   1997. године, 52 године после смрти. 

Војводи у част- плакат

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.